Volledig scherm
Artist impression. © Snøhetta

Noorwegen krijgt ruigste onderwaterrestaurant ter wereld

Aan de Noorse kust bij het dorp Båly komt het grootste onderwaterrestaurant ter wereld. De bouw van het bijzondere etablissement is is deze zomer begonnen. In het voorjaar van 2019 gaat het open.

Under, zoals het restaurant toepasselijk gaat heten, zal 100 gasten herbergen en zal bestaan uit drie lagen. Under betekent in het Noors ook 'wonder'.

Deels is het restaurant boven op rotsen gebouwd, en deels komt het betonnen gevaarte 5 meter onder water op de rotsachtige zeebodem te liggen. Daar maakt het deel uit van het zeeleven, zo melden de makers. Gasten kunnen niet alleen kijken naar de rondzwemmende vissen, maar kunnen ook verse vis bestellen in het restaurant. Naast seafood serveert het restaurant zeevogels en schapenvlees. De zeevogels en schapen die in het omliggende gebied voorkomen staan op het menu. 

De opdrachtgevers zijn Gaute and Stig Ubostad, die al een restaurant hebben in het Noorse district Lindesnes. Het ontwerp is gemaakt door Snøhetta, een bureau dat ook het Nationale 11 september herdenkingspaviljoen in New York heeft gemaakt en dat de renovatie van Times Square in die stad voor zijn rekening nam. Ook het Noorse operagebouw en Bibliotheca Alexandrina in Egypte komen uit de creatieve breinen van de Snøhetta-ontwerpers. Naast een restaurant wordt Under ook een maritiem onderzoekscentrum.

Ruiger

Volledig scherm
Artist impression. © Snøhetta
Volledig scherm
Artist impression. © Snøhetta

Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van de laatste kennis en ervaring die de bouwers hebben opgedaan in de offshore-industrie. Pas als het restaurant helemaal af is, wordt het gevaarte met een enorm takelvoertuig te water gelaten. De grootste obstakels die de makers moeten overwinnen zijn de druk van het water en de golven die op de kust beuken, zo meldt ontwerper Rune Grasdal van het architectenbureau aan CNN.

Het kon de architect niet woest genoeg zijn, vertelt hij. ,,Toen de klant bij ons kwam, hadden ze al enkele schetsen gemaakt voor een plek die dichtbij de uiteindelijke plek ligt. Maar we hebben hen ervan overtuigd om een paar honderd meter verderop te bouwen, waar de zee ruiger is.  We vonden dat dit de aard van de omgeving beter zou vatten en ik denk dat deze keuze het restaurant spectaculairder maakt  dan andere onderwaterrestaurants in de wereld, want die zijn in veel beter gecontroleerde gebieden.''

In Nederland werd deze unieke horeca-gelegenheid gebouwd: