Volledig scherm
PREMIUM
Vetcellen vieren feest. © Flos Vingerhoets

‘Obesitas los je niet op door gezond te eten en te bewegen’

Koken & etenDenk je (ook) dat dikke mensen te weinig wilskracht hebben om af te vallen? Fout gedacht. Vet is 'een slim orgaan' dat zich moeilijk van zijn taak laat afhouden, zeggen obesitasdeskundigen Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon.

Dat je obesitas oplost door gezond te eten en te bewegen is een mythe, aldus de auteurs van het boek Vet belangrijk, dat vrijdag verschijnt. Daarin leggen Boon (30) en Van Rossum (43) de complexiteit van vet en (over)gewicht uit aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten. Er zijn bijvoorbeeld al zes categorieën gevonden die de aandoening vetzucht veroorzaken - ook nog eens in combinatie met elkaar.

Hoogleraar Liesbeth van Rossum: ,,De negatieve manier waarop wij naar obesitaspatiënten kijken is onterecht. Zij kunnen er niet altijd iets aan doen. Je aanleg om dik te worden, hangt voor meer dan de helft van je genen af. Samen met je hormonen bepaalt dat hoe sterk je reageert op voedselprikkels en hoe snel je verzadigd raakt.''

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.