Volledig scherm

Oliebol anders: zo eten ze de bollen in andere landen

koken & etenWe kennen onze traditionele oliebol allemaal als deegbal met een krokante, bruine korst, soms met krenten. Verder dan dit gaat het eigenlijk niet. Best saai toch? Het traditionele recept van ons valt in het niet bij de varianten waar sommige andere landen mee uitpakken. 

In veel andere landen wordt de deegbal namelijk vaak gevuld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika vind je een aantal zoete en hartige varianten. Deze worden wel op andere dagen gegeten dan oud en nieuw, maar misschien is het een idee om tijdens de jaarwisseling een variant uit te proberen?

Suriname en India: de ghul ghula 

Volledig scherm

Deze oliebol bevat veel vruchten. Naast de rozijnen en krenten die wij kennen uit onze oliebol zitten er ook stukjes banaan en appel in. Ook wordt er vaak kokosrasp verwerkt in de bollen. De oliebol bestaat uit minder deeg dan die van ons. Dit heeft als doel de fruitsmaak te laten overheersen. Daarom bestaat de oliebol voor een derde uit banaan en twee derde uit deeg. 

De ghul ghula wordt veel gegeten tijdens Holi, het Hindoestaanse lentefeest in India. Bij dit feest gooien de Indiërs kleurpoeder in de lucht. Ook eten ze de oliebol in India tijdens het Hindoestaanse festival Divali en bij overlijdensceremonies.

Polen, Rusland en Armenië: de pączki

Volledig scherm

In een paar landen in het Oostblok is er eens per jaar een zogenoemde Vette Donderdag, waarop mensen pączki eten: deegballen die bestaan uit kliekjes en de ingrediënten vet, eieren, suiker en fruit. De bol wordt gevuld met jam en soms suiker en stukjes sinaasappel. 

Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo

Volledig scherm

Deze oliebol is een van de weinige bollen die ook tijdens oud en nieuw wordt gegeten. De anijszaad en honing verraden dat dit geen Spaans recept is. Het is overgewaaid uit Noord-Afrika. De bewoners op het tropische eiland Guam maken de oliebol vooral met banaan. De Mexicanen strooien er bruine suiker en kaneelsiroop over en serveren hem op een dun bordje dat op oudjaarsdag tegen de muren aan wordt gegooid. 

De bol wordt ook wel als een pannenkoek of deegstaaf gegeten. 

Portugal en Hawaï: de malasada

Volledig scherm

De Portugezen eten een soort berlinerbol: een kruising tussen een donut en een oliebol. De malasada wordt na de vastenperiode gegeten met vrienden en familie. In de negentiende eeuw werd de bol een populaire snack in Hawaï en nu is er zelfs een Malasada Day. De bevolking eet de bol het liefst warm en vult deze met koffiemelk en chocolade. Ook vullen ze hem met haupia, een Hawaïaans kokosmelktoetje. Of met li hing mui, een Chinese pruim die zoet, zout en zuur smaakt.