Oliebollen met aardbeienchocolade en marshmallows: nu al te koop
Koken en EtenOliebollen, maar dan net even anders. Met een eetbare gouden topping of roze marshmallows bijvoorbeeld. Of een hartige Old Amsterdam-bol. In Amstelveen zijn ze te proeven.
Delen per e-mail
Oudjaarsdag duurt nog even, maar een gespecialiseerde oliebollenwinkel, die op een half uurtje rijden van Amsterdam ligt, is nu al geopend. De deuren van Holy Moliebol sluiten weer op 7 januari.
In die tussentijd kunnen liefhebbers zelf hun eigen bol ontwerpen, met toppings als eetbaar goud, marshmallows, roze chocolade, toffeeblokjes en chocoladeballetjes. ,,We krijgen super veel leuke reacties. Mensen zijn heel enthousiast en verrast over de smaken”, zegt initiatiefnemer Anne Wegewijs.
Wegewijs runt samen met haar vriend het foodtruck-cateringbedrijf Forq. In de winter gaat de catering door, maar het wordt wel rustiger. Het duo was na vier jaar toe aan iets nieuws: ,,Het leek ons leuk om oliebollen in een nieuw jasje te steken”, vertelt Wegewijs. ,,Met vernieuwde smaken, en dat dan echt op een ambachtelijke manier.”
Traditie
De oliebol met appel, kaneel, rozijnen en cranberries is populair volgens Wegewijs. Maar de traditionele bol met krenten en rozijnen gaat ook erg hard. ,,Ik vind dat tradities niet doorbroken mogen worden. Maar we vinden het ook leuk om mensen kennis te laten maken met iets nieuws, zoals de choco salted caramel-bol of die met chorizo, paprika en parmezaan”, zegt de ondernemer.
Verder heeft Holy Moliebol in het smakenassortiment de hartige oliebollen met bosui of Old Amsterdam. Wegewijs: ,,Vooral op de Old Amsterdam wordt goed gereageerd. We bieden het aan om te proeven, maar mensen vinden het toch nog spannend. We merken dat de mensen die het proeven, vaak ook gelijk zo‘n bol kopen.”
Al deze oliebollen zijn te versieren met verschillende toppings. Dat kan met aardbeienchocolade, witte chocolade, en donkere chocolade. Vervolgens kun je de bol weer decoreren met marshmallows, karamel, smarties en knettersuiker. ,,Het is een klein beetje te vergelijken met donuts”, vertelt Wegewijs.
Vegan-bol
De oliebollen van Holy Moliebol zijn niet vet, zoals ze dat vaak wel zijn in een kraam, aldus Wegewijs. Dat komt doordat de productie van de oliebollen plaatsvindt op een vaste locatie met een constante temperatuur. Het deeg kan daardoor optimaal rijzen.
Of er nieuwe smaken bij gaan komen? ,,Wie weet tijdens de sinterklaasdagen”, zegt Wegewijs. ,,We hebben al wel een vegan-bol ontwikkeld.” Ook zijn de bakkers bezig met het maken van een glutenvrije oliebol omdat daar veel vraag naar is. ,,Het probleem is alleen dat de oliebollen zonder gluten heel snel oud worden”, weet ze. De normale oliebollen zijn in een gesloten zak twee dagen te bewaren. De glutenvrije variant één dag.
Speciale oliebollen uit de oven? De Stentor zocht uit of ze een beetje smaken.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koken & eten Restaurants zijn klaar met no-shows en vragen vaker om betaling vooraf
Met de opmars van no-shows zien restaurateurs hun omzet kelderen. Vooral met kerst, de hoogtijdagen in de horeca, zijn niet-nagekomen reserveringen funest. ‘Het kan toch niet zo zijn dat ik failliet ga doordat een ander geen fatsoen heeft.’ -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke chocolademousse
Met een extra intense chocoladesmaak door de pure chocolade (70%). De slagroom klop je zonder suiker lobbig en die gaat erbovenop. Tip: je kunt dit gerecht 1 dag van te voren maken. Voeg de slagroom en de frambozen dan pas op het laatst toe. -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
Duur ongelukje: fles wijn van 2.500 euro aan diggelen
Een wijnhandelaar die in het Vlaamse dorp Maarkedal een lading peperdure wijnen kwam leveren, zal die levering niet snel vergeten. Toen de handelaar de koffer van zijn auto opendeed bij restaurant Paul De Pierre, viel daar uitgerekend de allerduurste fles uit die hij bij zich had. -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.
-
PREMIUM
En is het wat? Deze vegan burger is een voedzame keuze (en neem er vooral mayo bij)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professioneel diëtiste nieuwe producten en geeft antwoord op de vraag: en is het wat? Ditmaal test ze de ‘Supreme Vegan Burger’. -
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips.