Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Olijfoliegoeroe: goede olie vind je met je neus

Voor wijn, bier en zelfs water ­bestaan ze al, sommeliers. Voor ­olijfolie nu ook, al zijn ze nog schaars. Daar wil Wilma van Grinsven-Padberg, een Nederlandse olijfoliegoeroe, nu verandering in brengen met een boek.

Volledig scherm
Wilma van Grinsven-Padberg ruikt of in de olie een rotte olijf terecht is gekomen.

Koudgeperste olie is sowieso de beste: FABEL ,,De kwaliteit van olijfolie is afhankelijk van verschillende zaken. Staat er ‘Extra Virgen’ op het etiket, dan wil dat zeggen dat de olijven mechanisch geperst zijn zonder chemische toevoeging, en dat de zuurtegraad lager is dan 0,8 procent. De olie is van de eerste koude ­persing. Koude persing betekent wettelijk dat de temperatuur niet boven de 27 graden is geweest. Het is een van de voorwaarden voor kwaliteit, maar niet de enige. Koud persen kan ook met olijven van mindere kwaliteit.’’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.