Omzet horeca groeide in 2021, maar bleef onder pre-coronaniveau
De horeca heeft vorig jaar meer omgezet dan een jaar eerder, maar de omzetstijging woog niet op tegen het verlies in 2020. De horeca had ook in 2021 te maken met strenge lockdowns en in vergelijking met het pre-coronajaar 2019 lagen de opbrengsten nog altijd ruim een kwart lager, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis.
De omzet van de horeca steeg vorig jaar met 13,5 procent. Alle soorten horeca boekten meer omzet, maar niet elke branche kende evenveel herstel. Vooral de hotels hadden het zwaar: zij zijn nog het verst verwijderd van het pre-coronaniveau. Hoewel hotels vorig jaar 5,6 procent meer omzet draaiden dan in 2020, was de omzet ten opzichte van 2019 nog bijna de helft kleiner.
Andere logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken en campings, realiseerden een omzetgroei van 22,9 procent in 2021, terwijl zij als enige horecabranche ook een omzetstijging in 2020 behaalden. De vakantieparken en campings profiteerden van extra veel vakanties in eigen land en de hogere prijzen.
Lockdown tijdens kerst
De omzet van eet- en drinkgelegenheden groeide met 13,9 procent, maar bleef nog 22,2 procent verwijderd van het niveau in 2019. Restaurants, cafés, kantines en catering behaalden een omzetgroei, maar boekten nog steeds fors minder omzet dan in 2019.
Fastfoodrestaurants, waaronder snackbars en cafetaria’s, hadden minder last van de coronamaatregelen. Hun omzet lag 18 procent hoger dan in 2020. Vergeleken met 2019 was de omzet 1,7 procent hoger. Samen met de overige logiesaccommodaties waren zij de enige branches die in 2021 ook meer omzet behaalden dan in 2019.
In het laatste kwartaal van 2021 daalde de omzet in de horeca met 18,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door de aanscherping van de coronamaatregelen. Doordat de kerstperiode precies in de harde lockdown vanaf 19 december viel, misten veel ondernemers een fors deel van hun omzet. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de restricties werden versoepeld.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten44
Schaarste aan groenten in winkels: ‘We verkopen maximaal twee paprika's per klant’
Het is koud in Spanje. En dat merken we in Nederland. De aanvoer van groenten uit Zuid-Europa loopt spaak en dwingt groentewinkels tot maatregelen. ,,We verkopen maximaal twee paprika's, komkommers, broccoli's en kroppen ijsbergsla per klant.” -
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
-
-
Beter Eten1
Schoonmaken van je tong helpt bij slechte adem maar yoghurt en zuurkool mogelijk ook
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: hoe yoghurt en zuurkool je van een slechte adem af kunnen helpen. -
PREMIUM47
Bloemkool kost bij supers nog geen drie euro, bij de groenteboer ruim vier euro, zo zit dat
Eén bloemkool voor 4,45 euro. ,,Ik krijg er heel veel vragen over in de winkel", zegt groenteboer Jeroen de Feijter van 't Boertje in Terneuzen. En wat hij verdient aan die peperdure bloemkool? Niets. ,,Ik verkoop ze met verlies, maar ik moet wel, om tegen de super op te kunnen.”