Ondanks het weer toch zin in BBQ? Met deze vijf visrecepten lijkt het zomer
Ondanks het druilerige weer toch zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In deze tweede aflevering gaat hij aan de slag met kabeljauw.
Delen per e-mail
Kabeljauw met citroen en dille
Mumu begint met een klassieker: kabeljauw met citroen en dille. Hier maakt hij een pakket van in aluminiumfolie, waaraan hij zout, peper en olijfolie toevoegt. ,,Zorg dat het pakket goed gesloten is aan beide kanten. Daarna kan hij direct op de grill met de deksel erop.” Het gerecht is makkelijk én in een handomdraai klaar. ,,Geeft het een kleine vijf minuten en je hebt een mooi gegaarde kabeljauw.”
Spicy kabeljauw
De pittige kabeljauw wordt net als bij het vorige recept gestoomd in aluminiumfolie. Alleen gebruiken we nu citroengras. ,,Het is eigenlijk een variant op een Indisch visrecept”, zegt de kenner. Wanneer de kabeljauw in het aluminumpakketje op de barbecue ligt, maakt de chef een sambalsaus door tomaat, ketjap, sambal en wat limoensap te verwarmen in een pan. ,,Door het pittige van de sambalsaus en de frisheid van het citroengras is deze vis mooi in balans”, aldus Mumu.
Spiesen van kabeljauw en knapperige chorizo
Oftewel: kabeljauw in een Spaans jasje. ,,De sappen van de chorizo trekken in de vis, wat een geweldige smaak oplevert”, zegt Mumu. Nadat de kabeljauw en chorizo op een spies zijn geregen en ingesmeerd met olijfolie, mogen ze op de barbecue. Het vet uit de chorizo veroorzaakt vlammen op de barbecue. Dat is oppassen geblazen, vertelt de chef. ,,Als de barbecue goed heet is, moet je erbij blijven om ze constant te blijven draaien. Anders verbranden ze aan een kant.”
Kabeljauw met chimichurri
,,Chimichurri is bekend uit de Zuid-Amerikaanse keuken”, vertelt Mumu. De vis wordt opnieuw gestoomd in een aluminiumpakket met een paar schijfjes limoen. Ondertussen begint de chef met de saus. Hiervoor gebruikt hij fijngehakte peterselie, chilipeper, gedroogde oregano, fijngehakte knoflook, sherry-azijn en olijfolie.
Kabeljauw en barbecuebieten
Overweeg ook eens om de kabeljauw te garen op een kruidenbedje in plaats van in aluminiumfolie. ,,Dit voegt meer smaak toe”, zegt de BBQ-chef. Daarvoor moeten de kruiden wel eerst geweekt worden in water. ,,Anders verbranden ze direct.”
Hierna mogen de uitgeknepen kruiden op de barbecue met daarop drie citroenschijven en de kabeljauwfilet. Dit alles wordt vergezeld door schijfjes biet gemarineerd in olijfolie, peper en zout. Hierna mag de deksel erop om te garen. ,,De combinatie van de rooksmaak samen met de zoetigheid van de biet is heerlijk.”
Benieuwd naar meer recepten van Marvin? Bekijk onderstaande video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Zoveel gezonder zijn pure chocolade-eitjes dan de variant met melkchocolade
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn paaseitjes van pure chocolade gezonder dan melkchocolade eitjes? -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Vis op de barbecue: gebruik geen alufolie maar dit fijne 'bedje’
Wil je goed leren barbecueën? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je deze zomer tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. In de zesde aflevering legt hij uit hoe je zalm bereidt op een kruidenbedje.
-
Kip op de BBQ? Maak eens één van deze heerlijke variaties
Deze zomer staat de BBQ roodgloeiend. Barbecue-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In de eerste aflevering gaat hij aan de slag met kip. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden.