Volledig scherm

Onderzoek Consumentenbond: dieetadvies soms prutswerk

Gewichtsconsulenten maken er te vaak een potje van. Ze vragen niet naar het eetpatroon van hun klant, houden zich niet aan de Schijf van Vijf en vragen niet of hun klant aan sport doet. Dat blijkt uit een steekproef die de Consumentenbond uitvoerde. In een deel van de gevallen mócht de consulent niet eens dieetadvies geven, maar deed dat toch.  

,,Het allerergste is dat 8 van de 23 adviseurs die wij bezocht met mysteriebezoekers niet vroeg naar de medische achtergrond. Verontrustend'', zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. ,,Het is bizar dat dit gebeurt, want zonder die kennis mág een gewichtsconsulent niet eens advies uitbrengen'', aldus Van der Staak. ,,Dan moet iemand naar een diëtist of naar de huisarts.'' De Consumentenbond publiceert de bevindingen morgen in de Gezondheidsgids.

Het beroep van gewichtsconsulent is niet beschermd, zoals de titel diëtist dat wel is. Dat betekent dat iedereen zich gewichtsconsulent mag noemen. Een diëtist volgt een 4-jarige hbo-opleiding en mag voedingsadvies geven aan mensen die ziek of zwanger zijn. Gewichtsconsulenten, die meestal een korte mbo-opleiding volgen van een halfjaar of een jaar, mogen alleen gezonde mensen met overgewicht helpen. Hoeveel gewichtsconsulenten Nederland telt, is onbekend. Bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland zijn 2.000 consulenten aangesloten. 

Op allerlei punten lieten de bezochte adviseurs steken vallen. Zo vroegen zeven van hen niet naar de motivatie, terwijl dit volgens de Consumentenbond belangrijk is bij het stellen van doelen en voor de verwachtingen van de cliënt. Ook vroeg de helft van de consulenten niet naar het streefgewicht. ,,Allemaal informatie die nodig is om een gedegen advies te kunnen geven'', zegt Van der Staak. 

Gewichtsconsulenten moeten zich – als ze zich hebben aangesloten bij de beroepsvereniging BGN – houden aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat deden de bezochte adviseurs amper: een derde gebruikte de oude Schijf van Vijf. In sommige dagmenu’s kwamen bovendien smoothies, roomboter en vruchtensappen voor, die niet in dat advies van het Voedingscentrum passen. ,,Je mag toch verwachten dat iemand op de hoogte is van de richtlijnen, als je dit voor je werk doet'', zegt Van der Staak. ,,De nieuwe Schijf van Vijf is alweer twee jaar geleden aangepast en voldoet daarmee aan de adviezen van de Gezondheidsraad.''  

Bewegen is belangrijk voor wie kilo’s wil kwijtraken; daarom is het belangrijk dat een adviseur inzicht heeft in het aantal uren dat iemand sport en in hoe iemand de dag doorbrengt. Twee consulenten vroegen helemaal niet of de klant sportte en vijf toonden geen interesse in de dagelijkse activiteiten. 

Wie wil afvallen, is bij een dure gewichtsconsulent bovendien niet per se beter af dan bij een goedkopere. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de prijs geen garantie is voor goed advies. Het onlineadvies van 15 euro was beter dan een consult in levenden lijve dat 85 euro kostte. Voor de meeste consulten moest circa 60 euro worden afgerekend. Het goede nieuws is dat een crashdieet van 1.000 calorieën door geen consulent werd aangeraden. Wel gaf een consulent een recept voor ‘verbrandingssoep’ mee, die het lichaam zou reinigen. 

Marianne Kramer, bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging van gewichtsconsulenten (BVG) stelt verrast te zijn door het onderzoek: Van de 23 bezochte consulenten waren 21 aangesloten bij de BVG. Het nalaten van het vragen naar de medische achtergrond is Kramer een doorn in het oog. ‘Dit is niet wenselijk. Hier móet altijd naar gevraagd worden. Dit is ook onderdeel van de opleiding .’ Kramer vindt het verder 'betreurenswaardig' dat de bezochte consulenten niet allemaal volgens de nieuwste versie van de Schijf van Vijf werken.

Tips

 De Consumentenbond adviseert om voorafgaand aan een gesprek met een gewichtsconsulent je verwachtingen uit te spreken. Als een consulent niet vraagt waarom je wilt afvallen en hoeveel je weegt, kan hij of zij geen solide advies geven. Wie achteraf niet tevreden is, kan het best eerst in gesprek gaan met de consulent. Levert dat niets op, dan is een klacht bij de BGN een goed idee, als de betrokken consulent tenminste bij de beroepsvereniging is aangesloten. Meer tips staan op de site van de bond.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.