Ontbijt met ei? Deze vijf varianten moet je proberen
Zondagochtend, dat betekent tijd voor een uitgebreid ontbijtje. Niets lekkerder dan je dag ontspannen te beginnen met een goed bereid ei. Hier een aantal recepten om je op weg te helpen.
Delen per e-mail
Het perfecte gekookte ei
Het werkt als volgt: leg je eieren in een pan met koud water. Vervolgens breng je ze aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur uit. Laat de eieren nog precies zeven minuten in het hete water liggen. Goed laten schrikken onder koud stromend water en voilà: een perfect gekookt eitje.
Madiwodo quiche (ei met restjes groenten en ontbijtspek)
Ingrediënten voor één persoon:
- 2 plakken ontbijtspek
- 2 grote handen restjes groenten (bijvoorbeeld broccoli, tomaat, bloemkool, spinazie, prei etc.)
- 3 eieren
- 0.5tl venkelzaad
- 0.5tl paprikapoeder
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 200 graden. Vouw een flink stuk aluminiumfolie dubbel en verdeel dit over het grillrooster uit je oven. Duw steeds ongeveer 2 centimeter naar beneden, zodat er golven ontstaan. Leg het rek op een bakplaat en verdeel de plakken ontbijtspek over de golven. Rooster het spek in ongeveer 10 minuten krokant in de oven.
- Pak een nieuw stuk aluminiumfolie, vouw in de lengte twee keer dubbel en vorm hiermee een hart. Leg deze in een met olie besprenkelde pan of op een bakplaat. Verdeel de specerijen binnen de vorm en rooster kort. Voeg de groenten toe en breek hierboven de eieren. Bak de 'quiche' in de vorm op laag vuur.
- Leg het gerecht op een bord en verwijder de folie. Serveer de madiwodo 'quiche' met de rucola en het spek.
Bron: 24Kitchen
Ontbijt ei-sandwich
Ingrediënten voor één persoon:
- 1tl ongezouten boter
- 1tl bloem
- 2el volle melk
- 3/4tl mosterd
- 60g baby spinazie
- 30g bacon
- Zout en peper
- English muffin of een broodje naar keuze
- Ei maat L
Bereiding:
- Smelt de boter in een kleine steelpan. Voeg de bloem aan de boter toe en roer het goed door tot het gaat bubbelen. Roer vervolgens de melk, mosterd en een eetlepel water door de boter met bloem. Al kokend roer je het mengsel tot een gladde massa. Voeg de spinazie toe er roer voor ongeveer twee minuten. Maak af met wat peper en zout en schep het mengsel op de onderste helft van het broodje.
- Doe de bacon in een pan en bak tot het knapperig is. Leg de gebakken bacon op het spinazie mengsel. Bak het ei in de pan en maak op smaak met peper en zout. Plaats het ei op de bacon en voeg als laatste de andere helft van het broodje toe.
Bron: Delish
Omeletrol uit de oven
Ingrediënten voor 6 porties:
- 6 eieren
- 240ml melk
- 60g bloem
- 1/2tl zout
- 1/4tl gemalen zwarte peper
- 110g geraspte kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Vet een ovenschaal of bakplaat van 23x33 cm in.
- Meng eieren, melk, bloem, zout en peper in een blender; pureer tot een glad mengsel. Schenk in de bakplaat.
- Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de omelet stevig is. Bestrooi met kaas.
- Haal de randjes van de omelet voorzichtig los. Rol de omelet voorzichtig op. Leg met de naad naar beneden op een bord en snij in 6 gelijke delen.
Bron: All Recipes
Ontbijt eibakjes
Ingrediënten voor 12 bakjes:
- Bakspray
- 12 sneetjes brood
- 4el gesmolten boter
- 200g geraspte Cheddar
- 12 eieren
- Zout en peper
- 12 plakjes bacon, gebakken en in kleine stukjes
- 2el fijngesneden bieslook
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Spray een cupcakevorm in met de bakspray. Rol de sneetjes brood plat met een deegroller. Snijd ieder sneetje diagonaal in twee stukken. Zo houd je twee driehoeken over.
- Plaats in ieder bakje twee driehoeken en druk deze aan zodat de hele vorm bedekt is. Smelt de boter en smeer de stukjes brood in met de gesmolten boter. Bak dit ongeveer 8 minuten, totdat de bakjes hard zijn.
- Doe in ieder bakje een beetje geraspte kaas en doe er een rauw ei in. Voeg peper en zout toe.
- Bak de vormpjes tot het ei hard is geworden. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten. Serveer de vormpjes met bacon en bieslook.
Bron: Delish
Verder in het nieuws
-
foto's Parodieën op banaankunst: in de bonus van 120.000 voor 0,28 euro
120.000 euro voor een aan de muur geplakte banaan klinkt als extreem veel geld, ook al is het een kunstwerk in een Parijse galerij. Dat vond ook manager Ron Soeters van de Albert Heijn in Den Bosch. Daarom plakte hij een banaan aan zijn muur op de groenteafdeling, die hij in de Bonus-aanbieding deed: van 120.000 euro voor 0,28 euro. En hij was niet de enige die het bekende kunstwerk parodieerde. -
PREMIUM
Je bent boer in Udenhout en produceert je eigen melk. Dan zet je Instagram in, en bloggers
UDENHOUT - Melk waardoor prof-sporters beter presteren? Die komt straks wellicht uit Udenhout. Biologisch veehouder Guus van Roessel heeft ruim een jaar zijn eigen ‘Mijn Melk’ op de markt. ,,Dit is toch een beetje als Willem II die in de Champions League speelt.” -
Iconische schoorsteen Douwe Egberts verdwijnt, maar koffiegeur blijft
De stad Utrecht verliest een opvallende blikvanger. De iconische witte, rechthoekige schoorsteen van koffiebrander Douwe Egberts wordt gesloopt en vervangen door een ronde pijp. De onmiskenbare geur van koffie blijft. -
Franse dakloze geniet nacht lang in supermarkt
Je bent dakloos, je hebt niks te eten en ’s nachts is het koud. Wat doe je dan? Een 34-jarige Fransman bedacht een oplossing. Hij verstopte zich ’s avonds in de supermarkt van het Zuid-Franse Saint-Martin-d’Hères toen deze dichtging. Niemand merkte het, de dakloze bleef alleen achter in de winkel, en had de rest van de nacht alle schappen met producten voor zichzelf. -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.
-
PREMIUM
Sterrenrestaurants koesteren de kaaspassie van Joost (34)
OUD GASTEL - Vertroetelen tot ze onbedaarlijk lekker zijn, dat is de kracht van een goede affineur. Kazen, daar hebben we het over. Grutte grize bijvoorbeeld of Skeapsrond. Joost van Nijnatten (34) kan er uren over vertellen. Samen met zijn partner Lotte Franken is hij op het Gastelse bedrijventerrein Korenweide het Kaasatelier begonnen. -
Groente en fruit besmet met stoffen die hormoonbalans verstoren
Op fruit en groente in de winkels zijn restanten van bestrijdingsmiddelen te vinden die kunnen leiden tot medische problemen. Ze kunnen de hormoonhuishouding aantasten en worden in verband gebracht met diverse aandoeningen. -
Wat Eten We Vandaag: Bietencarpaccio met geitenkaas
Door de combinatie van rauwe en gekookte biet krijg je zowel een contrast in smaak als in textuur. Snijd zo dun mogelijk voor die echte carpaccio-look and feel.