Volledig scherm
William Cortvriendt leest voor uit het door hem geschreven boek: De gezondste Opa van Europa © Marco Okhuizen

Opa helpt dikke jeugd om gezonder te leven

Arts William Cortvriendt schreef bestsellers voor dikke volwassenen. Nu is de jeugd aan de beurt met zijn nieuwste kinderboek ‘De gezondste opa van Europa’. Het schrijven bleek een flinke opgave. ,,Een opgeheven vingertje werkt averechts.”

Aan promotie voor zijn vorige bestseller Hoe word je 100 heeft William Cortvriendt nooit iets hoeven doen. Eén opmerking van Humberto Tan tijdens een uitzending van RTL Late Night bleek genoeg. De presentator merkte op dat de paus himself zijn boek op het nachtkastje had liggen. Diezelfde avond was zijn boek uitverkocht en lag de website van Bol.com plat.

De Nederlandse arts - in het verleden onderzoeker bij farmaciereus Johnson & Johnson en eigenaar van een orthopedisch bedrijf – verwacht dat er nu wat meer tijd overheen zal gaan. Want kinderboeken over gezond eten zijn doorgaans niet zo populair. Toch zette hij door.

Wat gaf de doorslag?
,,Al jaren geleden zei mijn vrouw tegen me: ‘jouw boeken worden vooral gelezen door mensen die al de helft van hun leven er op hebben zitten. Je gaat pas écht verschil maken als je de jeugd bereikt.’ Ze heeft gelijk. Reken maar na: een vijftiger met ouderdomsdiabetes leeft gemiddeld acht jaar korter. Moet je nagaan hoe de levensverwachting achteruitholt van kinderen die op jonge leeftijd al kampen met een hoge bloeddruk en diabetes. Zij leven 20, 30, misschien wel 40 jaar korter. We weten het niet precies, want die trend is nu gaande. Maar we weten wel dat zij al rond hun veertigste te maken krijgen met hartaanvallen, beroertes en kanker.”

Maar als het u gaat om te dikke kinderen, waarom schrijft u dan over een mollige opa?
,,We – kinderboekenschrijfster Erna Sassen en ik – hebben heel lang geworsteld hoe we dit verhaal moesten vertellen. Als je een boek schrijft met het vingertje omhoog werkt dat alleen maar averechts. Daarom hebben we de rollen omgedraaid. Het verhaal gaat over de 8-jarige Maaike die opa John voor haar ogen ziet wegkwijnen. Hij wordt te dik, krijgt gewrichtsklachten en kan nauwelijks meer lopen, laat staan spelen. Zij denkt: zo kan dit niet langer doorgaan, opa, en gaat op zoek naar een oplossing.”

Maaike is wel heel braaf. Ze drinkt veel water en eet appeltjes. Bestaan die kinderen wel?
,,Vijftig jaar geleden waren we allemaal zoals Maaike. Als ik naar mijn oude klassenfoto’s kijk, was er niemand te dik.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
William Cortvriendt tussen de kinderen © Marco Okhuizen

Wat is er mis gegaan?
,,Ouders geven het verkeerde voorbeeld. In de huidige tijd waar beide ouders werken moet thuis alles vlug, vlug. Er is minder tijd voor het koken van een verse maaltijd. We weten inmiddels uit Australisch onderzoek dat de verzadiging van eten veel langer duurt als je meer vers fruit en groente binnenkrijgt. Dan hebben kinderen twee uur na de lunch écht geen behoefte om te snacken.” Sarcastisch. ,,Iets dat de voedingsmiddelenindustrie ‘een nieuw eetmoment’ heeft genoemd.”

Tja, krijg je kind maar eens aan de selderij…
,,Dat is ook moeilijk. Als je een kinderfeestje viert en er staan drie bordjes op tafel met snoep, nootjes en selderij, hoef ik je niet te vertellen welke opgaat. Niet zo gek. Onze genen zijn zo afgesteld dat we van zoet houden. Vroeger wilde je zoveel mogelijk energie binnenkrijgen. Je wist tenslotte niet wanneer je weer eten zou vinden. Maar die genen hadden nooit voorzien dat op elke hoek van de straat een supermarkt zou komen. Er moet iets gebeuren. Want zolang cola en snoepgoed de norm zijn, kun je kinderen op dieet zetten, of ze de marathon laten lopen, maar dat zal niet helpen. Die omslag hebben we ook gezien bij roken. Dat begon met niet-rokers die zeiden ‘joh, blaas jij die rook eens de andere kant op’ en ‘ga dat maar buiten doen’.”

Toch heeft u gemakkelijk praten. U heeft goede genen. (Cortvriendts moeder is vandaag 100 jaar geworden.)
,,Nee hoor. Wie gezond oud wil worden, heeft meer nodig dan goede genen. Ik heb meer dan 5000 wetenschappelijke publicaties doorgespit naar het geheim en het blijkt heel simpel: zorg dat je een rijk sociaal leven hebt, vermijd de stress van het alleen zijn, blijf dingen ondernemen, wandel elke dag een half uur en eet altijd verse volvette producten. Dat deden mijn ouders hun leven lang. Een week voordat mijn vader stierf – hij werd 97 –reed hij zelfs nog auto.”

Heeft de paus eigenlijk iets opgestoken van uw boek?
,,Nee helaas. Ik zie op televisie dat hij wat overgewicht heeft en moeilijk loopt.” Lacht. ,,Als ik zijn lijfarts was, zou ik mijn boek weer eens afstoffen.”

Zo kan virtual reality ons helpen afvallen in de toekomst: