De dozen kunnen van alles bevatten, maar wat blijft een verrassing.
Volledig scherm
De dozen kunnen van alles bevatten, maar wat blijft een verrassing. © PepsiCo

PepsiCo redt zoutjes en chips van de prullenbak met 'verrassingsdoos’

Een doos met snacks met een beperkt houdbaarheid voor euro's goedkoper dan de prijs die je in de winkel zou betalen. Met die lokker wil PepsiCo, bekend van merken als frisdranken maar ook van snackmerken Duyvis, Lay's en Quaker, voedselverspilling verder terugdringen.

PepsiCo Unwasted gaat vandaag van start. Het initiatief van de wereldwijde snackproducent draait om producten die vanwege de houdbaarheidsdatum niet naar de Voedselbank kunnen, maar nog wel minimaal drie weken eetbaar zijn.

Het gaat chips, Dorito's, borrelnootjes, maissnacks en ontbijtgranen. Allemaal producten van merken als Duyvis, Lay's en Quaker die anders tot veevoer zouden worden verwerkt of bij het afval terecht zouden komen. De exacte inhoud van de doos is voor de klanten een verrassing, meldt PepsiCo.

Al die verspilling is onnodig, vindt Wim Destoop, manager Noord-West Europa bij PepsiCo. Daarom is een proef gedaan - onder andere in de populaire TooGoodToGo-app - waarbij bleek dat consumenten wel oren hadden naar de verrassingsdozen. De dozen zijn vanaf vandaag online verkrijgbaar. 

Halveren

Verspillingsexpert Toine Timmermans laat via PepsiCo verheugd te zijn over de dozen. Het past goed bij de doelstelling van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, om verspilling te halveren voor 2030. 

Nootjes van Duyvis.
Volledig scherm
Nootjes van Duyvis. © PepsiCo

Er zijn twee soorten dozen: een medium-box die op een cent na 12 euro kost. Daarin zitten circa negen producten (winkelwaarde tenminste 14,99 euro) en en een large-box met zo'n vijftien producten. Die laatste kost op een cent na 15 euro (winkelwaarde minimaal 21,99 euro). Unwasted heeft geen winstoogmerk, aldus PepsiCo. 

Fabrikanten, horeca-ondernemingen en particulieren zijn volop bezig om de berg prima voedsel die bij het vuilnis beland te verkleinen. Naast de eerder genoemde app TooGoodToGo is er Thuisafgehaald.nl, waar particulieren maaltijden kunnen afhalen bij thuiskoks. ResQ en Restoranto doen dit voor restaurants die anders eten moeten weggooien. 

Fabrikanten die met afwijkende producten en restpartijen werken zijn de Verspillingsfabriek, Kromkommer, De Basement Chefs, de Laarhoeve en InStock. 

Zo werkt de app TooGoodToGo: