Pieter leert je ‘lui koken’ met een airfryer: ‘Ik wil zo kort mogelijk in de keuken staan’
Koken & etenAltijd willen leren koken maar geen puf. Pieter van Konijnenburg schreef Het Luie Kookboek, met makkelijke en snelle eenpersoonsrecepten uit de airfryer. Voor iedereen die na een dag werken geen zin heeft om lang in de keuken te staan, aldus Van Konijnenburg.
Delen per e-mail
Veel mensen denken bij een airfryer vaak aan een gezonder alternatief voor het bereiden van friet en snacks. Het Luie Kookboek laat zien dat er een heleboel andere en gezondere manieren zijn om gebruik te maken van de airfryer. De gerechten zijn snel te bereiden en behoeden je na het werken of studeren voor teruggrijpen op een pizza of snelle snack.
U noemt het boek Het Luie Kookboek, bent u zelf lui?
,,Nee, ik ben zelf niet lui. Maar ik ben wel alleenstaand en heb na een dag werken geen zin om lang in de keuken te staan. Ik ben op zoek gegaan naar makkelijke alternatieven, ben gaan experimenteren en anderen wilden de gerechten ook vaak proeven of vroegen me het recept. Hiervan is uiteindelijk dit boek het resultaat.’’
Hoelang staat u zelf het liefst in de keuken?
,,Het liefst zo kort mogelijk natuurlijk. Ik eet vaak alleen, zeker doordeweeks, en dan wil ik graag snel makkelijke maaltijden klaar kunnen maken.’’
Als u mensen op bezoek krijgt, kookt u dan ook ‘luie’ recepten?
,,Nee hoor, als ik bezoek krijg kook ik wel wat uitgebreider. Ik eet alleen vaker alleen dan in een gezelschap, maar ik vind het wel belangrijk om iedere dag een warme maaltijd klaar te kunnen maken.’’
Kun je echt álles klaarmaken met een airfryer?
,,De meeste mensen kennen de airfryer vooral als alternatief voor de frietpan en bakken daarom vooral friet en snacks, maar je kunt er zo veel meer mee. Alleen producten die echt gekookt moeten worden, moet je wel in een pan bereiden. Gekookte aardappelen vallen bijvoorbeeld niet mee. Maar je hebt bijna voor alles een alternatief. Ik gebruik bijvoorbeeld in plaats van pasta (die je moet koken) woknoedels, zodat ik bij mijn groente toch nog een vorm van pasta kan gebruiken.’’
In de supermarkt vind je vaak producten speciaal voor de airfryer, maar je kunt dus eigenlijk ook gewoon ‘normale’ producten gebruiken?
,,Zeker. Ik gebruik bijvoorbeeld vlees van de slager. Verder gebruik ik groenten uit de diepvries, het voordeel hiervan is dat je ze niet meer hoeft te koken en daarom kunnen ze meteen in de airfryer. Ook zijn de diepvriesgroenten in precies de juiste hoeveelheid te koop, hierdoor heb je geen voedselafval meer.’’
Kipfilet wordt in de pan vaak droog, in de airfryer blijft het lekker sappig
Waarom maakt u gerechten graag met de airfryer?
,,Er zijn veel voordelen aan gerechten klaarmaken met een airfryer. Ik vind de smaak vaak lekkerder. Kipfilet wordt in de pan vaak droog, in de airfryer blijft het lekker sappig. Je hebt ook niet veel olie meer nodig, waardoor het eten minder vet is. Ik gebruik vaak een kwastje en dan smeer ik het vlees of de groente een beetje in met olijfolie.’’
,,Daarnaast gebruik ik veel minder gas en ook het schoonmaken gaat heel makkelijk. Mijn huishoudhulp viel het op dat zij al een aantal maanden mijn fornuis niet meer hoeft schoon te maken, ik kan het mandje namelijk gewoon in de vaatwasser doen en daardoor heb ik ook bijna geen afwas.’’
Raad u een airfryer ook aan voor gezinnen, of is ie alleen geschikt voor iemand die alleenstaand is?
,,De airfryer is zeker voor iedereen aan te raden. Ik gebruik nu een XL-airfryer van Philips, deze werkt prima voor mij alleen. Maar tegenwoordig heb je ook XXL-airfryers en deze zijn zeker geschikt voor gerechten voor twee of drie personen.’’
Heb je veel accessoires nodig bij de airfryer?
,,In principe zit er bij de aanschaf van de airfryer altijd een mandje. Daar kun je veel mee, maar bijvoorbeeld een sausje kun je hier niet in maken. Er zijn overal handige accessoires te koop, maar ik kom bijvoorbeeld ook ver met een springvorm die in mijn airfryer past. Als je een beetje in je keuken rondkijkt en creatief nadenkt, kom je al een heel eind.’’
Wat is uw favoriete airfryergerecht?
,,Mijn favoriete gerecht noem ik in mijn kookboek ook als eerste: broccoli met garnalen en noedels. Ik vind dit een erg smakelijk product. Ik breng het op smaak met kruiden uit een potje. Het hoeft allemaal niet vers, want dit is net zo lekker! De gebakken mosselen met kastanjechampignons en friet is trouwens ook echt een aanrader.’’
Het receptenboekje is op de site van Van Konijnenburg te koop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Oudste ‘supermarkt’ van Moskou sluit de deuren: lege vitrines na 120 jaar geschiedenis
De winkel overleefde de laatste tsaar, alle Sovjet-leiders, Twee Wereldoorlogen en twee Russische presidenten. Maar morgen valt het doek voor Jelisejevski, de oudste en bekendste supermarkt van Moskou. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUM
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
De glazen worden gepoleerd, de tafels opgedekt en het bier vloeit (bijna) weer uit de tap. Voor vijf gelukkige horecaondernemers is het zover: na maanden dicht te zijn geweest openen aanstaande woensdag weer de deuren - voor een paar dagen althans. Dat betekent genieten, maar ook keihard doorwerken. ,,Ik wil niet zo’n gemaakte testsituatie neerzetten.” -
PREMIUM
Stroom aan nieuwe kookboeken, deze zijn de moeite waard
Het aantal kookboeken groeit en groeit. Maar welke nieuwe boeken over eten zijn écht de moeite waard? Deze site schept orde in jungle. Vier trends springen eruit, maar kookboeken over plantaardig eten blijken veruit in de meerderheid. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.
-
Maarten haalt via tv-programma Dragons Den 300.000 euro binnen voor bedrijf in plantaardige maaltijden
Zeister Maarten Gomes heeft via het tv-programma Dragons Den drie ton binnengehaald voor z’n bedrijf in plantaardige kant-en-klaarmaaltijden. Investeerder Shawn Harris wil daar wel 25 procent eigenaarschap voor terug. -
PREMIUM
Ondanks coronavirus in de lente toch op reis
Coronavirus? Geen probleem. Met de nieuwste kookboeken kunnen we deze lente gewoon blijven reizen: naar Italiaanse oma’s, Ierse aardappels, Deens groen en een Perzisch paradijs. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’