Volledig scherm
Koolzuurgas of koolstofdioxide zorgt niet alleen voor de bubbels in bier, maar levert ook de druk waarop de tap werkt © Shutterstock

Pilsje zonder prik? Bierbrouwers in problemen door tekort aan koolzuurgas

Paniek in bierland! Na berichten uit Moskou, tijdens het WK de voetbalhoofdstad van de wereld, dat onverzadigbare voetbalfanaten bijkans de complete Russische biervoorraad hebben weggezopen, luidt nu Groot-Brittannië de noodklok. Het koolzuurgas in Noord-Europa raakt op en dus zitten we, met een hittegolf voor de deur, mogelijk met bier én fris zonder bubbels.

Gavin Partington, directeur-generaal van de British Soft Drinks Association, zegt in het branchetijdschrift Gasworld dat er door de tijdelijke sluiting van diverse productielocaties een tekort aan koolstofdioxide is ontstaan. De grootste producenten van de scheikundige verbinding tussen een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O) staan in Engeland, Noorwegen, Frankrijk en Nederland.

Vooral de makers van koolzuurhoudende dranken, zoals bier en frisdrank, zijn daarvan de dupe. Koolstofdioxide is niet alleen verantwoordelijk voor de belletjes in je glas bier, maar het gas levert ook de druk waarmee het goudgele gerstenat uit de tap spuit. ,,Europa kampt met het grootste leveringsprobleem van koolstofdioxide van de laatste decennia'', zegt Partington.

Jaarlijkse drooglegging

In Europa zijn op dit moment vijf producenten van het prikkelgas, dat feitelijk een bijproduct is van de fabricage van kunstmest, niet in bedrijf. De fabrieken sluiten in het voorjaar voor onderhoud, omdat de vraag naar fertilizers op basis van ammoniak in het najaar stijgt. Technische malheur speelt de duur van de noodzakelijke onderhoudsstop nog eens extra parten.

De hoge prijs van aardgas, de grondstof voor ammoniak, helpt ook niet echt mee. Marges zijn voor de producenten te klein, waardoor de jaarlijkse 'drooglegging' nog eens wordt verlengd. Met de Wereldkampioenschappen Voetbal en het aanhoudende warme weer in Europa een wel erg ongelukkige timing. Drankenproducenten zitten met de handen in het haar

'Kunnen zien aankomen'

,,Jullie hadden kunnen zien aankomen', bijt Brigid Simmonds van de British Beer and Pub Association de gasboeren toe. ,,Waarom er niet op het WK is geanticipeerd, is mij een raadsel.'' Het Verenigd Koninkrijk, waar één van de twee CO2-fabrieken stilligt en afhankelijk is van aanlevering uit Scandinavië en Nederland, ondervindt al problemen bij de bierproductie.

De Britten voorzien niet alleen voor 82 procent in de eigen bierconsumptie, maar ook in het gas dat voor de bierpompen benodigd is. De CO2 die de taps op druk houdt, moet goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het spul importeren uit Zuid-Europa, dat minder problemen heeft, blijkt lastig. Simmonds is daarom bang dat caféhouders op zoek gaan naar mogelijk schadelijke alternatieven. 

Het nijpende tekort zou volgens Gasworld nog zeker tot eind juni aanhouden. Voor dorstigen, wetende dat de Britten tijdens de groepsfase van het WK al 14 miljoen pilsjes meer drinken dan normaal, een waar gruwelbeeld. Zeker met zomerse dagen die in het verschiet liggen. Het is bijna een geluk dat Nederland niet mee voetbalt, zou je denken.

'Voldoende CO2 op voorraad'

Volgens Wilco Heiwegen van AB InBev, 's werelds grootste brouwer en bekend van merken als Hoegaarden, Corona, Jupiler, Budweiser en Leffe, hoeven Nederlandse bierliefhebbers niet te vrezen voor een 'dood' biertje. Vooral Groot-Brittannië heeft met het tekort te kampen.

,,Op dit moment hebben we voldoende CO2 beschikbaar in onze brouwerijen. We houden de situatie goed in de gaten'', zegt de woordvoerder van de in Breda gevestigde brouwer. ,,We zijn continu bezig met het zoeken naar mogelijkheden om nog duurzamer te brouwen.''

AB InBev doet dat onder meer door grondstoffen te recyclen. ,,We hebben geïnvesteerd in het hergebruiken van CO2 in onze brouwerijen. Hierdoor kunnen we koolstofdioxide, dat van nature vrijkomt tijdens het brouwproces, opvangen en gebruiken in het brouwproces. Hierdoor zijn we een stuk minder afhankelijk van de beschikbare CO2 op de markt."