Volledig scherm
© Shutterstock

Pioppi-dieet helaas niet zo gezond als het lijkt

Het Pioppi-dieet is immens populair, maar niet zo gezond als het lijkt. De knelpunten volgens het Voedingscentrum: de roomboter, het kokosvet, de berg vlees. En al die eieren.

Er zitten best goede elementen in het dieet, dat nu al zes weken bovenaan de lijst met bestverkochte boeken in Nederland prijkt. ,,Het is deels mediterraan’’, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ,,Er wordt geadviseerd om veel groente, fruit en vis te eten. Dat is natuurlijk prima.’’ Deze adviezen geeft het kenniscentrum zelf immers ook. 

Er is één maar. Want het dieet, dat is geïnspireerd op de voedingswijze van de inwoners van het Italiaanse dorp met die naam, schrijft ook minder gezonde voedingsmiddelen voor. Zo is er geen limiet op vlees, krijgen volgers het advies om kokosvet te eten en rode wijn te drinken. En je mag wel tien eieren per week. 

Quote

Koolhydra­ten uit bijvoor­beeld volkoren­brood zorgen voor verzadi­ging, waardoor je minder snel grijpt naar ongezonde tussendoor­tjes

Patricia Schutte, Voedingscentrum

Koolhydraatrijke producten staan in het dieet van cardioloog dr. Aseem Malhotra en Donal O’Neill op de lijst van verboden producten: brood, pasta, rijst en aardappelen, frisdrank, vruchtensappen, honing. ,,Het Pioppi-dieet is door het vermijden van alle graanproducten en het toevoegen van producten als kokosolie geen typisch mediterraan dieet’’, zegt Schutte.

Onverstandig om alle koolhydraten te schrappen, vindt zij. ,,Want koolhydraten uit volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta bijvoorbeeld, zorgen voor verzadiging, waardoor je minder snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes.’’

Bovendien: die kokosolie en roomboter bevatten veel verzadigd vet dat het LDL-cholesterol in het bloed verhoogt. En dat is niet goed voor de bloedvaten. Het advies van het Voedingscentrum is daarom om in plaats van kokosolie en roomboter te kiezen voor zachte en vloeibare vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie en vloeibaar bak- en braadvet.

Een ander 'knelpunt’ is het principe van diëten. Elk type dieet waarin je minder energie binnenkrijgt dan je gebruikt, zal zorgen voor gewichtsverlies, beargumenteert het Voedingscentrum, dus óók een dieet dat koolhydraten maar mondjesmaat toestaat. Maar als mensen ermee ophouden, dan zitten de kilo's er zo weer aan, aldus Schutte. 

De uitgeverij meldt achter het dieet te blijven staan en wil alleen schriftelijk reageren. ‘Het Pioppi dieet is door specialisten geschreven, getest, goed bevonden en uitermate werkzaam voor mensen met diabetes2 en hartfalen die medicijnen gebruiken’, aldus Hannah Bezemer. 

‘We sluiten ons verder aan bij de reactie van Hanno Pijl van het UMC Leiden op de adviezen van het voedingscentrum’. Pijl vindt dat het Voedingscentrum te negatief. ‘We hopen dat door Het Pioppi dieet mensen meer groente gaan eten, minder bewerkte producten gaan eten en meer gaan bewegen.’

Zin in gekregen in een gezond visje? Hier vind je het recept van tostada met gegrilde zalm van Roberta:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.