Pita bruschetta met tomaat en oregano (of verse za’atar)
Het is bekend gemaakt. De winnaar van Het Gouden Kookboek is Jigal Krant. Dit recept komt uit zijn winnende boek TLV, met recepten en verhalen uit Tel Aviv. Volg Jigal’s aanwijzingen en je recepten komen er niet alleen exact uit te zien zoals in het boek, maar je krijgt er gegarandeerd nieuwe vrienden bij die regelmatig ‘onverwacht’ rond etenstijd aan komen waaien. Voorwaarde bij de recepten is wel dat je van alle ingrediënten de aller-beste kwaliteit koopt. De investering van een goede basisvoorraad in je keukenkastje betaalt zich dubbel en dwars uit.
Delen per e-mail
Alle verse kruiden zijn me lief, maar als ik op een onbewoond eiland maar één soort zou mogen telen, dan koos ik beslist voor za’atar. Wilde za’atar wordt met uitsterven bedreigd en mag officieel niet meer worden geplukt. Verse oregano is een uitstekend alternatief voor verse za’atar. Vreemd genoeg moet je daar ook een hele zoektocht voor ondernemen. Veel supermarkten verkopen geen oregano, hoogstens twee armetierige takjes als onderdeel van een mediterrane kruidenmix. Bij de groenteboer heb je meer kans, maar wees op je hoede, want het verschil in kwaliteit is aanzienlijk. Goede oregano heeft kleine blaadjes met minuscule haartjes, die fluweelzacht aanvoelen. Neem als je groenteboer net de andere kant opkijkt een blaadje oregano tussen je voortanden en bijt er zachtjes in. Als het puntje van je tong gaat tintelen van de scherpte, dan zit je goed.
Ingrediënten (voor 6 personen):
- 350 g rijpe trostomaten
- 1 kleine rode chilipeper
- 3 tenen knoflook
- 8 takjes verse oregano (of za’atar)
- Extra vergine olijfolie
- 3 pita’s
Bereidingswijze:
- Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd in kleine blokjes. Hak het rode pepertje, zonder zaadlijsten, fijn. Hak 2 teentjes knoflook zo fijn mogelijk of wrijf glad in een vijzel.
- Ris de blaadjes oregano van de takjes en snijd eventueel nog iets kleiner.
- Meng alles met een royale scheut olijfolie in een kommetje en breng op smaak met flink wat zout en versgemalen peper.
- Dek af en zet minstens 30 minuten weg, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
- Halveer de pita’s over de lengte en rooster ze goudbruin onder de grill.
- Beleg de bruschetta met de tomatensalsa en serveer direct.
Eet smakelijk!
Dit recept komt van het boek TLV van Jigal Krant
Klik hier voor meer recepten van Janny’s favorieten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
Wetenschappelijk bewezen
Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt. -
6
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen.
-
PREMIUMVIDEO
Natascha (41) opent deze grote vega-super in Utrecht: ‘Vleesvervangers smaken al lang niet meer naar karton’
Zaterdagmiddag niet lang na 12 uur. Voor de net geopende Vmarkt aan de Zevenwouden in de Utrechtse wijk Lunetten heeft zich al een rij gevormd voor de toegang. Nee, niet met koeien die verkocht gaan worden, maar met veganisten op zoek naar dito producten. -
PREMIUM4
Eet soep als ontbijt en vermijd suiker: dit zijn de beste tips voor een sterk immuunsysteem
Corona wijst ons er opnieuw op: hoe sterker je immuunsysteem, hoe minder groot de kans dat je (ernstig) ziek wordt door een virus. In vier nieuwe boeken lees je advies over wat je zelf kunt doen. -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren.