Plaattaart van filodeeg
Filodeeg is mijn beste vriend. Ik ben echt dol op dit knapperige deegje. Het is lekker licht en je kunt er alle kanten mee op. Ik haal mijn filodeeg altijd bij de Turkse supermarkt. Dat is vers en veel steviger en beter van kwaliteit dan de velletjes uit de vriezer. Sommige supers hebben het tegenwoordig ook, als je dat kunt vinden is het helemaal te gek. Dan kun je in een handomdraai dit plaattaartje maken.
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):
- 4 grote vellen filodeeg
- 6 gekleurde bietjes
- 100 g halloumi
- 30 g pijnboompitten
- Sap van een halve citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 tl tijm
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de bietjes en snijd ze in hele dunne plakjes. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline maar kan ook met een scherp mes.
- Doe de bietjes in een kom en voeg een scheutje olijfolie en het sap van een halve citroen toe.
- Breng de bietjes op smaak met peper, zout, wat gedroogde tijm en een geperst teentje knoflook.
- Meng even kort.
- Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie.
- Plak er een tweede vel bovenop.
- Bestrijk deze ook met olijfolie en plak er nog een laag op.
- Herhaal dit ook met het laatste vel.
- Bestrijk ook de bovenkant lichtjes met olijfolie.
- Leg de (4 laagjes) filodeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Verdeel de plakjes biet over het filodeeg.
- Vouw de randjes naar binnen.
- Snijd de halloumi in stukjes en verdeel deze over de taart.
- Bak de plaattaart in ongeveer 20 minuten goudbruin. Wordt de bovenkant iets te donker? Dek deze dan af met wat aluminiumfolie.
- Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan.
- Garneer de plaattaart met de pijnboompitjes.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het boek Feel Good Food - Uit Pauline’s Keuken.
Klik hier voor meer recepten van Pauline Weuring.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Prijs eieren in jaar tijd ruim een kwart omhoog, en ook buiten Nederland stijgen de prijzen fors
-
PREMIUM
Prijst het pilsje zich met de nieuwste prijsverhoging uit het café? ‘Brouwerijen jagen consument de kroeg uit’
Wéér een prijsverhoging voor het pilsje. Grote brouwerijen rekenen sinds 2020 ruim 20 procent meer voor hun fusten en ze worden nóg duurder. De horeca klaagt. En de consument? ,,Die blijft drinken en dat weten de brouwers ook.”Breda -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM22
Suikervervangers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?
Kies jij regelmatig voor cola zero of een product met een alternatief voor ‘echte’ suiker, omdat je denkt dat dit gezonder is? Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) géén goed idee. ‘Vrije suikers door vervangsuikers inruilen, helpt niet met gewichtsverlies op lange termijn en is zéker niet gezonder’, waarschuwen ze in een nieuw rapport. Wat zit er in die soorten suiker? En welk effect hebben ze op je lichaam? Voedingsspecialist Christophe Matthys van KU Leuven legt uit. -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUMVoor jou getest
Opmars van havermelk niet te stoppen: de winnaar is ‘verrassend’ en ‘echte doordrinker’
-
-
-
PREMIUMmet quiz4
Dit moet je weten over de Nutri-Score: 'Diepvriespizza met een B krijgt die score ten opzichte van andere pizza’s’
De Nutri-Score is al ruim een jaar op verpakkingen van voedingsmiddelen te vinden. Per 2024 wordt dit systeem het officiële voedselkeuzehulplogo van Nederland. Maar hoe wordt de Nutri-Score precies bepaald? En kan de score ons helpen gezonder te eten? Wij vroegen het de expert van het Voedingscentrum. ,,De nieuwe rekenmethode is een verbetering, maar er zitten nog steeds gekke dingen in.” -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.