De bekende Zweedse gehaktballetjes van Ikea.
Volledig scherm
De bekende Zweedse gehaktballetjes van Ikea. © Shutterstock

Plantaardige gehaktballetjes van Ikea in augustus naar Nederland

Goed nieuws voor vegetariërs en vegans: meubelgigant Ikea brengt in augustus een namaakversie van de Zweedse gehaktballetjes op de markt die plantaardig is. Volgens een woordvoerder van Ikea zien de balletjes eruit als vlees en smaken ze ook zo.

De balletjes zijn gemaakt van een combinatie erwteneiwit, appels, aardappelen en haver. Ikea wil de nieuwe plantaardige bal even populair maken als de iconische Zweedse balletjes, aldus de Zweedse meubelgigant.

Ikea introduceerde vorig jaar de namaakvleesbal als eerste in de Verenigde Staten, als een manier om duurzamer te leven. De vegetarische versie zou een ecologische voetafdruk hebben die 96 procent kleiner is dan die van de traditionele vleesballetjes.

Geen groenteballetjes

De iconische Zweedse balletjes gaan al mee sinds 1985. In 2015 kwam een eerste vegetarische versie op de markt. ,,Maar dat zijn groenteballetjes. Die zijn nooit bedoeld geweest om te smaken naar vlees”, aldus een woordvoerder. 

In augustus kan je in 290 winkels in Europa, waaronder in Nederland, de nieuwe balletjes proeven. Enkele maanden later zijn ze in alle winkels beschikbaar. Welke Nederlandse vestigingen de balletjes als eerst gaan verkopen, is nog niet bekend.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen