Plantaardige versie KitKat met vezels en calcium: 'We voegen aan cola toch ook geen vitamine C toe?’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Joris Brand en chocolatier Kees Raat de allernieuwste Kitkat.
Nee maar, er is weer een nieuwe KitKat op de markt, en in beperkte oplage beschikbaar bij de XL-vestigingen van AH en Jumbo. Bij groot succes wordt de KitKat Vegan - het nieuwe chocoladewafeltje van Nestle zónder zuivel - standaard opgenomen in het assortiment.
Joris Brand, eigenaar van diëtistenpraktijk Nijmegen, noemt het opvallend dat de nieuwe KitKat zoveel vezels bevat. ,,Het product mag zelfs de claim vezelrijk op de verpakking zetten. Minstens net zo bijzonder is dat de KitKat, net zoals vegetarische en veganistische vervangers, is voorzien van extra vitaminen en mineralen. Calcium, vitamine B3 en ijzer’’, somt hij op. ,,Sinds wanneer is KitKat bedoeld als ‘gezonde’ basisvoeding?’’
Waarom die toevoeging - Brand weet het echt niet. ,,Best mooi, maar ik kan wel gezondere voeding bedenken die deze voedingswaarden leveren. We gaan toch ook niet ineens vitamine C aan cola toevoegen? Maar goed, het kan geen kwaad.’’ Dit nieuwtje is trouwens geen vrijbrief om de reep als gezond tussendoortje te gebruiken, benadrukt hij, want het is en blijft snoepgoed. In plaats van eiwitten bestaat KitKat Vegan voornamelijk uit tarwemeel, wat trouwens wel 24 procent minder suiker oplevert.
Classic versus vegan
Dan nu hetgeen KitKat-liefhebbers het allerliefst willen weten: hoe zit het met de smaak? Brand vindt de smaak sterk doen denken aan de originele variant, maar wel wat scherp-zoet, in negatieve zin.
Chocolatier Kees Raat, tevens auteur van de Chocoladebijbel, proeft wel degelijk verschil, en denkt dat fans dat ook zullen doen. ,,Ik heb de nieuwe KitKat vegan getest naast de classic en gold-variant.’’ Alle drie de reepjes zijn zoet, wat volgens Raat tekenend is voor KitKat. Van de drie noemt hij de classic zijn favoriet, want deze nootachtig en heeft een warme, volle smaak. ,,Langzaam komt de suiker bovendrijven, maar dit is niet irritant, door de donkere tonen die blijven hangen.’’
De vegan daarentegen heeft een goede crunch, maar de smaak is minder intens. ,,Als eerste komt een weeïge smaak van lichte melkchocolade tegemoet. Dat weeïge gaat snel over in een vrij penetrante suikerbom.’’ Dat roept bij Raat de vraag op: waarom komen de makers van KitKat niet met een geheel nieuwe, verbeterde reep op de markt? Bijvoorbeeld iets met meer cacao en een snufje zout in plaats van suiker.
Zijn conclusie: ,,Misschien pakt de marketing van een nieuw product veel duurder uit en zit de rekenkamer van KitKat daar niet per se op te wachten. Dus why bother..? Maar misschien draaf ik nu door.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Wat een verrassing! Chefkok Marco vindt tijdens koken parel in oester: ‘Is me in 32 jaar nog nooit overkomen’
-
Koken & Eten
Suiker is boosdoener in westerse voeding: afkicken is moeilijk maar minderen is echt nodig
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: Heel Holland bakt met Jansen & Jansen. -
Beter Eten
Stoppen met gas is nu meer dan ooit een uitstekend idee
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Koken op gas blijft goedkoop, maar elektrisch is efficiënter. En nieuwe pannen heb je voor inductie meestal niet nodig. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt
Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s blijven te zien. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame, na ophef die in de VS was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Dat zou ‘woke’ zijn. Het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Dit was 158 jaar geleden het eerste terras van Nederland (waar je alleen welkom was als je rijk was)
Mannen die een deftige hoed dragen. Met in de hand een wandelstok, serieus kijkend in de camera. Zittend op het eerste terras van Nederland op het Plein in Den Haag. Tegenwoordig een alledaags tafereel, maar vroeger was horeca voor de rijken. Voor de Haagse kak. Het Haags Gemeentearchief brengt een ode aan de hotels, restaurants en cafés in de stad. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?