Volledig scherm
© Thinkstock

Plastic ontdekt in mineraalwater - ook bij Evian en San Pellegrino

De plastic flessen van verschillende internationale watermerken zijn vervuild door zogenaamde microplastics, minuscuul  kleine plastic deeltjes. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. De gevaren voor de gezondheid van die deeltjes zijn nog onduidelijk. 

In het grootste onderzoek van zijn soort werd water uit meer dan 250 flessen uit negen verschillende landen, van grote merken getest zoals Evian, Gerolsteiner en San Pellegrino. Meer dan 90 procent van de onderzochte stalen bevatte microplastics, hierin werd vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. Gemiddeld werden in elke liter water 325 deeltjes teruggevonden. 

Sherri Mason, professor aan de State University van New York in Fredonia, leidde het onderzoek. ,,Ik denk dat dit in het water komt tijdens het bottelen'', aldus professor Mason aan AFP. ,Het merendeel komt mogelijk van de fles zelf; van de dop, van het industriële bottelingsproces.'' Een samenvatting van de studie werd gepubliceerd op de site Orb Media. 

Uit het onderzoek blijkt dat ook in de glazen flessen microplastics voorkomen. En wie denkt dat kraanwater geen ongewenste deeltjes bevat: uit een eerdere studie blijkt dat ook in leidingwater microplastics zitten. Hoe riskant voor de gezondheid deze microplastics zijn, is nog onduidelijk.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.