Plastisch chirurgen waarschuwen: Gebruik geen mes als je pit avocado verwijdert
Koken & EtenDoor de populariteit van de avocado zien Nederlandse plastisch chirurgen een toenemend aantal patiënten met ‘avocadoletsel’. Het is de hoogste tijd voor een waarschuwing op de verpakking, vinden ze.
Het gaat zó mis. Thuiskoks houden de helft van een avocado in hun handpalm en steken zichzelf als ze per ongeluk uitschieten met het mes. Zo'n steekwond gaat vaak gepaard met een zenuwbeschadiging. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar ziet een toenemend aantal mensen in het OLVG in Amsterdam, waar zij werkt. ,,Sinds een jaar of twee, het begin van de avocadohype, zien we bijna wekelijks patiënten met letsel aan hun hand.’’ Concrete cijfers voor Nederland zijn er niet, maar veel plastisch chirurgen zien meerdere gevallen per week in hun praktijk.
Hoog tijd voor een waarschuwing, vinden de chirurgen, juist omdat de populariteit van de avocado alleen maar stijgt: de World Avocado Organization zei eind oktober nog dat de avocadoconsumptie in Europa dit jaar circa 15 procent hoger zal zijn dan in 2019.
Doorgesneden pees
In de Verenigde Staten is de avocadohand een bekend verschijnsel. Jaarlijks verwonden rond de 8000 Amerikanen zichzelf door het verkeerd ontpitten van de vrucht. ,,Het gevolg van dit letsel is dat je geen gevoel meer in je vingers hebt’’, aldus Van de Kar. Dit kunnen plastisch chirurgen herstellen, maar dan moet het letsel wel herkend worden. Zelfs dan is er geen garantie dat het gevoel in de vingers helemaal terugkeert.
Naast zenuwletsel kan het ook dat er schade is aan de buigpezen. Wanneer dit het geval is, is het niet mogelijk om je vinger te buigen. ,,In zo'n geval is een uitgebreidere operatie nodig. Vervolgens kom je in een langdurig oefentraject terecht om te herstellen.”
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie raadt af een mes te gebruiken tijdens het ontpitten. Op verpakkingen wordt het mes vaak juist geschikt gereedschap genoemd. Van de Kar: ,,Tegenwoordig heb je speciale apparaatjes die je hiervoor kunt gebruiken. Let wel dat de avocado goed rijp is.’’ Er is volgens Van de Kar ook een prima alternatief: de avocado halveren en vervolgens de pit met een lepel uit het vruchtvlees wippen.
Met deze trucs hou je een halve avocado langer goed:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Koken & Eten
Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaar’
Ze zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUMVoor jou getest
Kant-en-klare zuurkoolstamppot getest: ‘Mijn tong tintelt alleen maar’
Nu we de verwarming weer lekker aanzetten en de temperatuur in huis stijgt, neemt ook de zin in stamppot toe. Maar welke zuurkoolvarianten kunnen de gemoederen verhitten? Ons panel prikt zich met een vork door het supermarktaanbod. -
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
PREMIUM
Bordje leegeten hoeft niet en altijd een toetje: kinderdiëtist geeft tips
Kinderen met de pot laten mee-eten kan een uitdaging zijn. ,,Maak het gezellig, kook gevarieerd en laat het los’’, adviseert wetenschapper en kinderdiëtist Rolinde Demeyer.