Volledig scherm
Touchscreens bij McDonalds Oosterhout. Nederlandse schermen zijn niet getest. © McDonald's

Poepbacterie op touchscreens McDonald's

Een hamburger bestellen via een touchscreen bij McDonald's? Grote kans dat op het scherm poepbacteriën zitten. Bij een test die in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan, bleek op elk scherm E.colibacteriën te zitten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Britse Metro, dat acht vestigingen met schermen bezocht. Bij elk van de bestelautomaten, zes in Londen en twee in Birmingham, werd een monster genomen. 

In het artikel spreekt microbioloog Paul Matawele van de London Metropolitan University zijn verwondering uit. ,,We zijn allemaal verbaasd hoeveel darm- en ontlastingsbacteriën zijn gevonden op de touchscreenmachines. Deze bacteriën veroorzaken infecties die mensen in ziekenhuizen opdoen.’’

Quote

Het ontdekken van stafylokok­ken op deze apparaten is verontrus­tend omdat het zo besmette­lijk is

Paul Matawele

Bij een van de schermen vonden de onderzoekers stafylokokken, die bloedvergiftging en het Toxic Shock Syndrome kunnen veroorzaken. ,,Het ontdekken van stafylokokken op deze apparaten is verontrustend omdat de ziekte die ze veroorzaken zo besmettelijk is. Het begint rond de neus en als mensen dan hun neus aanraken met hun vingers komt het op het touchscreen terecht. Dan krijgt iemand anders het en als ze een wondje hebben dan kan dat gevaarlijk zijn.’’ Het probleem is ook dat deze bacterie resistent aan het worden is voor antibiotica. 

Er komen steeds meer touchscreens bij en volgens de microbioloog moeten mensen zich realiseren dat ze niet moeten eten als ze zo'n scherm hebben aangeraakt. Het is onhygiënisch en kan ziekten verspreiden.

McDonald’s maakt de schermen schoon met desinfecteermiddel maar Matawele vermoedt dat het middel mogelijk niet sterk genoeg is. 

Over de Nederlandse schermen meldt de woordvoerder van McDonald's dat ‘kraakhelderheid’ een de belangrijkste ‘kernwaarden’ is van het bedrijf. Om de hygiëne zo goed mogelijk te waarborgen zijn er procedures voor schoonmaak en krijgen de vestigingen vier maal per jaar onaangekondigde controles. Een maal per jaar is er een aangekondigde controle.

De bestelzuilen worden volgens de woordvoerder dagelijks gereinigd ‘en zo nodig meermaals na gebruik, indien er geen gebruik van wordt gemaakt door een gast’. Ook kunnen gasten hun handen wassen voordat ze in een hamburger happen.

Het is overigens een probleem dat zich uitstrekt tot alle schermen: het is daarom geen overbodige luxe om ook je telefoon en tablet regelmatig schoon te maken. Op een mobiele telefoon zitten ongeveer evenveel bacteriën als op een afstandsbediening voor de televisie, rond de 10.000. Microbioloog Rijkelt Reumer adviseerde eerder al om voor het schoonmaken een brillendoekje te gebruiken.

Weet jij al wat je vanavond eet - na het handen wassen? Hier zie je hoe je steak béarnaise met Vlaamse frietjes maakt: