Drinken is in heel Europa heel normaal.
Volledig scherm
Drinken is in heel Europa heel normaal. © Shutterstock

Pogingen Europeaan minder te laten drinken mislukt

Europeanen zijn niet minder gaan drinken. Hoewel de landen in de Europese Unie een plan hadden om hun inwoners minder te laten drinken, is dat niet goed gelukt. Dat staat in een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag heeft vrijgegeven.

Het niveau van alcoholconsumptie in Europa is de afgelopen jaren niet verlaagd, ondanks het gezamenlijke Plan ter Vermindering van het Schadelijk Gebruik van Alcohol 2012-2019 dat alle landen, plus Noorwegen en Zwitserland, destijds ondertekenden. 

Gemiddeld drinken inwoners boven de 15 jaar in de Europese Unie het equivalent van twee flessen wijn per week. Maar wanneer je de onthouders voor het leven en vroegere drinkers daarvan aftrekt, kom je aan meer dan drie flessen. Die hoeveelheid kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, waarschuwt de organisatie van de Verenigde Naties.

Pure alcohol

Ook zwaar episodisch drinken (een keer in de week flink doorzakken) is een probleem, stelt het rapport. Niet minder dan 30,4 procent zegt bij één enkele gelegenheid in de laatste dertig dagen meer dan 60g pure alcohol te hebben ingenomen, wat staat voor vijf drankjes bij één gelegenheid. Dat patroon is vooral bij mannen te vinden, alsmede in de Baltische landen, Tsjechië en Luxemburg.

Drank zorgt voor veel doden: door ziekte, door geweld en in het verkeer.
Volledig scherm
Drank zorgt voor veel doden: door ziekte, door geweld en in het verkeer. © Shutterstock

Volgens het rapport sterven in delen van het onderzochte gebied dagelijks tot 800 mensen als gevolg van alcohol, variërend van ziekte tot ongevallen die door alcohol zijn veroorzaakt. Van alle alcoholgerelateerde sterfgevallen in de Europese Unie plus Zwitserland en Noorwegen is 76,4 procent te wijten aan niet overdraagbare ziektes zoals levercirrose, kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Bijna 18 procent heeft te maken met verwondingen die aan alcoholgebruik zijn toe te schrijven, zoals gewond raken bij verkeersongevallen, zelfdodingen en moorden.

Preventie

De WHO berekende dat alcohol verantwoordelijk is voor 5,5 procent van alle sterfgevallen in het onderzochte gebied. Bij jongvolwassenen komt 1 op de 4 om door het gif.  Veel leed is te voorkomen door preventieve acties van de overheden, stellen de samenstellers van het rapport.

In landen als Nederland, Spanje en Griekenland is het aantal doden door alcohol overigens stukken lager dan in de Baltische staten. Letland, Litouwen en Estland voeren de lijst van alcoholgerelateerde doden aan. Vlak daaronder komen Roemenië, Slowakije en Polen. Helemaal onderaan de lijst staat Cyprus: daarboven respectievelijk Zwitserland, Spanje en Nederland. 

In ons land drinkt 8,2 procent van de bevolking boven de 18 jaar overmatig, stelt het Ministerie van Volksgezondheid en Zorg op zijn site: 10 procent van de mannen en 6,6 procent van de vrouwen. Dat betekent dat ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (norm mannen) of 14 per week voor vrouwen. Overmatig drinken komt het meest voor bij mensen onder de dertig.

Hier zie je wat een maand niet drinken met je lichaam doet: