Pompoen: proef de herfst
Albert HeijnIn de herfst trakteert de natuur ons op een schitterend kleurenpalet. De mooiste kleur uit het hele scala is wat ons betreft oranje. Of beter gezegd: pompoen-oranje. Want pompoen is gewoon té lekker (en té gezond) om alleen als tuinversiering of als Halloween-attribuut te fungeren.
Delen per e-mail
Waar komt de pompoen vandaan?
Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar gegeten - alleen niet in Nederland, maar bijvoorbeeld wel in Mexico. Pas in de zestiende eeuw arriveerde deze verre neef van de komkommer en de meloen in Europa en het is nog niet zo gek lang geleden dat hij in ons land op het menu staat. In Amerika is dat natuurlijk anders, want daar is de pompoen al sinds jaar en dag hét gerecht van Thanksgiving en de blikvanger van Halloween. Dankzij zijn nootachtige en ietwat zoete smaak en zachte structuur is pompoen een veelzijdige groente. En prima op zijn plek in zowel hartige als zoete gerechten.
Is pompoen gezond?
Absoluut! Pompoen valt binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. De groente is van nature rijk aan vitamine C. Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid. Daar komt nog eens bij dat pompoen rijk is aan vezels. Net als onder andere wortels, bevat pompoen bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.
Hoe schil en snijd je een pompoen?
Een pompoen snijden en schillen kan op verschillende manieren. Welke manier je kiest, hangt af van het gebruik van de pompoen en het vruchtvlees. Als je alleen het vruchtvlees nodig hebt, snijd je de pompoen in kwarten. Na het verwijderen van de pitten kun je de pompoen met een dunschiller of een mesje schillen, waarna je het vruchtvlees in stukken of plakken snijdt. Wanneer je wilt roosteren, snijd je de pompoen in plakken. Als de pitten verwijderd zijn, kan de pompoen met schil en al in de oven. De schil wordt vanzelf zacht tijdens het roosteren. Deze handige video laat zien hoe eenvoudig dat schillen en snijden in de praktijk eruitziet.
Hoe hol je een pompoen uit?
Hoe lang moet pompoen koken?
Blokjes van 2 bij 2 cm kook je in 12 tot 15 minuten gaar. Pompoen in kleinere stukjes kun je korter koken. Snijd je de pompoen in grovere stukken, dan moet je ze langer laten koken. Je kunt testen of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, is de pompoen klaar!
En wat kun je er allemaal van maken?
Veel! Heel veel zelfs. De pompoen is een enorm veelzijdige groente. Dus of je nu trek hebt in soep, aan het roerbakken gaat of er stamppot van wil maken: het kan allemaal. De pitten zijn ook niet te versmaden in dit toetje. En dat is nog maar het topje van de pompoenberg: check voor veel meer gerechten, recepten en inspiratie dit overzicht. En... eet heel smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.