Volledig scherm
PREMIUM
Asperges oogsten. © ANP

‘Prijs asperges is zó laag dat het niet loont om ze te oogsten’

Koken & etenDe prijs die aspergetelers voor hun groente krijgen is dramatisch laag. Dat zegt Toon Hendriks uit Overloon, die asperges keurt en ze voor de telers naar de veiling brengt. Volgens hem zijn er al telers die de asperges niet meer van het land halen.

Hoe slecht het gaat? De kosten van het oogsten wegen niet op tegen de opbrengsten. Voor de beste kwaliteit krijgen ondernemers slechts 3,5 euro per kilo, zegt Hendriks. Normaal gesproken vangen ze rond deze tijd zo’n 6 à 7 euro, beweert hij.

De consument merkt overigens maar weinig van de lage prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Dat komt volgens veilingbedrijf ZON fruit & vegetables in Venlo omdat slechts een deel van de oogst naar de Nederlandse supermarkten gaat.

Een groot deel is bestemd voor de export en gaat voor een lager tarief de grens over. ,,Ik durf te zeggen dat de supermarkten heel weinig verdienen op asperges’’, zegt een woordvoerder van het veilingbedrijf.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.