Volledig scherm
© Getty Images

Proef in België: met forse korting willen we best gezonder te eten

Wie korting krijgt op gezondere voeding in de supermarkt, gaat meer van die producten eten. Dat blijkt uit een proef die de Belgische supermarkt Delhaize heeft gedaan.

Delhaize gaf 11.000 proefpersonen 20 procent korting als ze gezondere keuzes maakten. Het ging om medewerkers van de supermarktketen en personeel van leveranciers. Per maand kregen ze maximaal 50 euro korting.

,,In België hebben Delhaize, Carrefour en Colruyt de Nutri-Score ingevoerd: dat label geeft met kleur en letters aan hoe gezond een product is", aldus Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. ,,Als de deelnemers aan de pilot producten kozen met een label A of B, dan kregen ze daarover korting.” Voor het geven van het voordeel gebruikte de supermarkt de klantenkaart. Delhaize betaalde de korting uit eigen zak.

De proef ‘Healthy Ucoins’ begon eind april. Wat blijkt? De proefpersonen kochten 35 procent meer gezonde voeding dan andere klanten. Daarnaast stopten ze minder producten met een score van C, D of E in hun winkelwagentje. ,,We wilden aantonen dat consumenten via korting een stimulans zouden krijgen om gezondere keuzes te maken. Hiermee is aangetoond dat dit inderdaad gebeurt. En het is geen raketwetenschap dat mensen die gezonder eten een beter leven leiden.”

Fiscaal voordeel

Om die reden suggereert Delhaize dat gezond eten wellicht een fiscaal voordeel zou moeten opleveren. ,,Zoals je ook een elektrische fiets kunt kopen via de werkgever", legt Dekelver uit. ,,Dat mensen een deel van het loon aan gezonde voeding kunnen besteden.”

Het is onbekend of Albert Heijn de proef van het zusterbedrijf (Delhaize hoort bij Ahold) gaat inzetten. AH heeft al wel de Nutri-Score omarmd, maar in ons land is nog steeds geen definitieve keuze gemaakt voor een duidelijk label voor de gezondheid van voeding. Zo'n label is wel nodig om een kortingssysteem op te zetten.

Hoe komt het dat dik worden voor veel mensen erg makkelijk is? Dat zie je in onderstaande video: 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.