Volledig scherm
© Shutterstock

Puik schuim voor op je koffie maak je al voor een paar tientjes

Koken & etenHet ideale melkschuim in je koffie is fluwelig met piepkleine belletjes. Hoe maak je thuis zulk topschuim? De Consumentenbond nam 18 melkopschuimers onder de loep.

Philips Senseo CA 6550
Volledig scherm
Philips Senseo CA 6550

Je kunt 35 of 200 euro uitgeven aan een melkopschuimer. Het is lastig om er een van lage kwaliteit te vinden, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond die vandaag verschijnt.  Alle 18 apparaten die onder de loep werden genomen, kregen een voldoende. De meeste scoorden zelfs een 8 of hoger, staat in het artikel in De Consumentengids. Het beste apparaat is de Philips Senseo CA 6550 (60 euro).

Het Philips-apparaat behaalt het rapportcijfer 8,8 met zijn ‘uitmuntende schuim’. Toch kan het schuim zich volgens de testers niet meten met het schuim dat professionals produceren. Een stoompijpje, een goede barista en bakken ervaring zorgen voor perfect schuim, daar kan een apparaatje voor thuisgebruikers niet tegenop.

Op nummer 2 staat Severin SM 3582 (70 euro) en Proficook MS 1032 (80 euro) is nummer 3. De twee apparaten scoren respectievelijk een 8,5 en een 8,4 behalen. 

De beste koop is volgens de Consumentenbond de Inventum MK350. Die kost maar 34 euro en blinkt uit door de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is een van de snellere en stillere, merken de testers op.

Ander voordeel van de Inventum is dat je een kleine hoeveelheid melk kunt opschuimen. De meeste andere apparaten moeten minimaal 100 tot 150 milliliter hebben om te functioneren terwijl deze melkopschuimer ook draait met 50 milliliter.  

Niet indrukwekkend

Opvallend is dat de duurste van het stel (195 euro) de beloften niet waarmaakt. De prestigieuze Nespresso Barista eindigt onderaan de lijst. Het is met een 6,7 helemaal geen slecht apparaat, vindt het testteam: hij is makkelijk in gebruik, het klaarmaken voor gebruik gaat handig en het schoonmaken scoort het ding zelfs een 10.

Maar de kwaliteit van het schuim is niet indrukwekkend: met een schamele 5,5 is dat duidelijk minder dan de andere apparaten die stukken goedkoper zijn. Verzachtende omstandigheden: het apparaat heeft meer functies. Zo kun je er ook iced frappé mee maken. 

Hier zie je hoe je perfecte cappuccino maakt: