Rechter: Horeca moet deuren dichthouden
De deuren in de horeca blijven voorlopig gesloten om het oplopende aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. Zo’n zestig horecaondernemers vonden dat ze onevenredig hard worden getroffen door de gedeeltelijke lockdown, maar de rechter gaat daar niet in mee. Een motivering van de uitspraak volgt binnen twee weken.
Eigenaar Michael Meeuwisse van de Haagse bodega De Posthoorn spande het kort geding aan omdat hij niets meer snapte van het coronabeleid en zo snel mogelijk open wilde. Zo’n zestig uitbaters steunden zijn initiatief, onder wie Maarten Hamel van het Brabantse restaurant ‘t Geheim van Bergen. Hij is teleurgesteld in de uitspraak.
,,Dit is een domper. We hadden iets anders gewild, maar hopen in elk geval dat het signaal aankomt in politiek Den Haag. Dit kan zo niet verder. We mogen geen boterham verdienen, maar er komt geen hulp. Steunpakketten laten op zich wachten en zijn ontoereikend. We hebben ons constant aan alle regels gehouden, maar het voelt nu alsof we gestraft worden.’’
Het kabinet maakte vorige week dinsdag een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.
Klappen
De ondernemers hebben het gevoel dat de horeca de grootste klappen moet opvangen om het oplopende aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. En dat terwijl het Outbreak Management Team in zijn advies van vorige week ruimte liet om onder strenge voorwaarden restaurants open te houden. Ze vinden het ook niet eerlijk dat zij moeten sluiten, terwijl volgens hen het aantal besmettingen dat gerelateerd is aan de horeca reuze meevalt.
De staat betoogde vanmorgen in het kort geding dat er geen andere mogelijkheid is dan de horeca te sluiten. Het aantal contacten en reisbewegingen van mensen moet naar beneden en de horeca speelt daar een belangrijke rol in. ,,We bevinden ons midden in de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. ,,Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”
Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants wel gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten van het Robert Koch Instituut met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen klanten.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd. -
PREMIUMMet poll238
Gaat gebakje op de werkvloer in de ban? ‘Net zo schadelijk als meeroken’
Sympathiek om taart te trakteren op kantoor als je jarig bent? Niet dus! Dat is net zo schadelijk als collega’s passief mee laten roken. Want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum. -
Rotterdamse wetenschappers: coronabesmetting over meer dan 1 meter mogelijk bij fretten
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben aangetoond dat het coronavirus over meer dan 1 meter afstand besmettelijk is bij fretten. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn nog geen definitief bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, waarschuwen de Rotterdamse wetenschappers.
-
De vier lekkerste manieren om zoete aardappelen te eten
Zoete aardappelen zijn minstens even veelzijdig als de gewone aardappel. Je kunt er frietjes van maken of puree. Of wat denk je van een bakplaatgerecht? Hieronder vind je vier heerlijke manieren om van zoete aardappelen te genieten. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.