Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Restaurant krijgt fikse boete vanwege discriminerend ‘vrouwenmenu’

Koken & etenEen gerenommeerd restaurant in de Peruaanse hoofdstad Lima moet een geldboete van omgerekend 55.000 euro betalen omdat het onderscheid maakte tussen mannen en vrouwen bij het uitdelen van de menukaart. Zo kregen vrouwen in mannelijk gezelschap een menukaart zonder prijzen in de handen gestopt. Pure discriminatie, zo luidt het oordeel.

Het restaurant La Rosa Náutica is niet alleen geliefd bij lokale mensen, maar ook bij buitenlandse toeristen. De zaak, die in vele reisgidsen wordt aangeraden, is nu echter door de lokale autoriteiten op de vingers getikt.

Het restaurant bood vrouwelijke klanten in mannelijk gezelschap steevast een goudkleurige menukaart aan, zonder prijzen. Hoeveel een ceviche of steak kostte, daar mochten vrouwen naar raden. Mannen kregen daarentegen een blauwe menukaart inclusief prijzen. Volgens het restaurant konden vrouwelijke klanten op die manier genieten van een ‘romantische avond zonder aan de kosten te denken’.

Een brug te ver voor het nationale instituut voor onder meer vrije concurrentie, een lokale waakhond. ,,Op het eerste gezicht lijkt dit misschien onschadelijk, maar het versterkt wel de verschillen tussen mannen en vrouwen”, zegt Liliana Cerrón van de organisatie. ,,Vrouwelijke klanten moeten evengoed de prijs van de gerechten kunnen zien.” 

Een boete van 55.000 euro wegens discriminatie was het oordeel. Daarnaast moet het etablissement aan mannen en vrouwen voortaan een gelijkaardige menukaart voorschotelen, het personeel een opleiding geven en een bord in de zaak zetten waarop staat dat discriminatie niet wordt getolereerd.

Gebruik

Waar de Peruaanse waakhond een groot probleem heeft met de verschillende menukaarten voor mannen en vrouwen, is het uitdelen van een kaart zonder prijzen aan de vrouw(en) in het gezelschap in veel (vaak de betere sterren-) restaurants in Europa overigens een algemeen aanvaard gebruik. 

Zelf een keer ceviche maken, dat echt Peruaanse gerecht? Hier zie je hoe je het maakt met schar: