Volledig scherm
© Shutterstock

Restaurants foppen klanten met 'duurzame vis'

Veel restaurants claimen dat hun menukaart verantwoord is, maar in werkelijkheid klopt hier vaak niets van. Uit onderzoek van 500 restaurants die claimen duurzaamheid belangrijk te vinden, blijkt dat bij minstens 81 procent van de restaurants een vissoort op de menukaart staat die 'rood' scoort op de VISwijzer.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Good Fish Foundation, de uitgever van de VISwijzer. Hierbij werd de menukaart van 500 restaurants geïnspecteerd die in 2016 op de restaurantsite Dinnersite hadden aangegeven met de Viswijzer te werken. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat op 81 procent van de menukaart minsten één vissoort stond die hierop 'rood' scoort. De rode score op de VISwijzer houdt in dat een vis meerdere duurzaamheidsproblemen heeft. De resultaten worden vandaag op Wereld Oceanen Dag gepresenteerd bij restaurant Bluespoon in Amsterdam.

Hier wordt bekendgemaakt dat ruim 19 procent van de restaurant zelfs drie of meer rode vissoorten op de kaart staan. Dit kan betekenen dat de vis overbevist is, de kweek van deze vis een grote invloed op het milieu heeft of het vissen op deze vissoort schade aan de zeebodem veroorzaakt. Tot deze rode vissoorten behoren (vaak) gamba's, verse tonijn en de Europese paling.

Verrassing

De resultaten komen als een verrassing voor de Good Fish Foundation. ,,Chef koks willen wel verduurzamen, maar het lukt niet door gebrek aan kennis en informatie'',  aldus directeur Christien Absil. ,,Daarnaast hebben de meeste leveranciers nog geen duidelijk aanbod van duurzame vis, op uitzonderingen daargelaten. Wij vrezen dan ook voor de menukaarten van restaurants die er niet mee bezig zijn.'' De Good Fish Foundation benadrukt dat er nog veel vooruitgang te boeken is en dat duurzame keuzes van groot belang zijn voor de zeeën en vissen.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.