Rimpels voorkomen: rook niet en let hierop met eten en drinken
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om verschillende situaties te doorstaan. Vandaag: Eten voor een jongere huid.
Hoe gezond is jouw huid? Heb je rimpels of een droge huid? Of juist een vette huid? Ramon Beuk buigt zich vandaag met huisarts Rutger Verhoeff, met wie hij het boek Lekker Beter schreef, over voeding voor een gezonde huid.
,,Voor elke huidtype is er wel een crèmepje op de markt", aldus Beuk. ,,En die vliegen als warme broodjes over de toonbank. Maar wat als we nu onze huid een grondig analyseren en de juiste voeding afstemmen op onze eigen huid type? Dan zouden al die dure crèmes toch overbodig zijn?”
Met die vragen stapt hij naar Verhoeff. Volgens de huisarts heeft smeren met die crèmes niet heel veel zin. ,,Het is belangrijk de oorzaak aan te pakken", vindt hij. ,,In plaats van het gevolg te bestrijden.” De enige uitzondering is zonnebrandcrème. ,,Dat is de enige antirimpelcrème die echt effect heeft.” Maar schoonheid komt echt van binnenuit, dus is het advies van de dokter om met de juiste voeding ons stralende uiterlijk te krijgen of te behouden.
De dokter wijst Beuk er wel op dat ik met mijn huid, genetische gezien, wel iets meer geluk heb dan gemiddeld. Maar ook zonder genetisch geluk kun je langer van een jonge huid genieten, stelt Verhoeff. ,,Voordat we het over voeding gaan hebben is het belangrijk te weten dat ook door zonlicht en roken de huid stevigheid verliest en sneller ouder wordt. En voor elk resultaat dat we met ons lichaam willen halen moeten we goed slapen en onszelf in een goede conditie houden.”
Het klinkt waarschijnlijk als een open deur. ‘Eet gezond!’ Jaja, dat weten we nou wel! ,,Maar kom op jongens! Er is zoveel verleiding om niet gezond te eten dat we zo nu en dat we toch echt die coach nodig hebben die ons wakker schudt en dat zetje geeft”, vindt Beuk. ,,Er is een hele waslijst aan tips en ingrediënten die voor een jonge stralende huid zouden kunnen zorgen. Maar we noemen hier een paar tips die heel belangrijk zijn én makkelijk in te passen zijn in ons dagelijkse maal.”
1. Vitamine C
Vitamine C is toch goed voor alles? vraagt Beuk zich af. Klopt, aldus Verhoeff. ,,Maar vooral voor collageenvorming waardoor de, vooral ouder wordende, huid zich van binnenuit versterkt. Dus geniet vooral van veel fruit voor een gezonde huid.”
2. Nuttige bacteriën
Daarnaast is het goed om te weten dat probiotica nuttige bacteriën zijn die de balans van schadelijke en goede bacteriën in onze darmen kunnen bewaken, aldus Verhoeff. Daardoor kunnen onze spijsvertering en immuunsysteem beter functioneren. ,,Dat heeft weer invloed op ons energieniveau en uiteindelijk ook op een gezonde levendige huid.”
Producten met kefir, kimchi of kombuch bevatten deze werkende stof maar er zijn ook allerlei supplementen in de drogist te krijgen, tipt Beuk.
3. Superfoods bestaan niet
Onze voeding bevat vitamine E en C, bèta- caroteen, seleen en zink, en van deze stoffen is aangetoond dat ze als antioxidant werken. Antioxidanten verwijderen vrije radicalen die ontstaan bij een normale stofwisseling, maar ook bij roken, zonnebankgebruik en ontstekingsreacties. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten in het lichaam (o.a. aan de huid en bloedvaten). Antioxidanten kunnen dat tegengaan en daarmee mogelijk op de lange termijn ook hart- en vaatziekten en kanker voorkomen. Het eten van zogenaamde superfoods en supplementen met antioxidanten heeft geen extra gezondheidseffect. Met normale voeding krijg je al voldoende antioxidanten binnen. Enkele studies beweren zelfs dat het innemen van extra antioxidanten in de vorm van supplementen het risico op kanker juist kan verhogen.
Dus, concludeert Beuk, maak het jezelf niet onnodig ingewikkeld maar let vooral op dat je gezond blijft eten want dat maakt je leven in alle opzichten stukken fijner. Hij geeft een simpel receptje voor een opmars naar een strakkere huid.
Strakke huid-shake
Ingrediënten
100 ml light sojamelk
2 kiwi’s
100 g muesli
1 eetl. honing
Bereiding
- Pureer de sojamelk, kiwi, muesli en honing in een blender tot een shake.
- Giet de shake in een thermosfles en bewaar hem tot het tien-uurmoment.
Voedingswaarde
Energie 545 kcal (pp: 272,5 kcal)
Koolhydraten: 97,3 g
Eiwitten: 15,6 g
Vetten: 6,9 g (vv: 0,5 g)
Vezels: 14,1 g
Vitamines
Vitamine A: 4 mcg
Vitamine B1: 0,02 mg
Vitamine B2: 0,31 mg
Vitamine B3: 0,4 mg
Vitamine B6: 0,12 mg
Vitamine B11: 51 mcg
Vitamine B12: 0,38 mcg
Vitamine C: 119 mg
Vitamine D: 0,8 mcg
Vitamine E: 2,1 mg
Mineralen
Calcium: 166 mg
Magnesium: 21 mg
IJzer: 1 mg
Seleen: 2 mcg
Zink: 0,4 mg
Jodium: 0
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Ramon Beuk en Rutger Verhoeff schreven samen het boek Lekker Beter. Dit artikel eerder op deze site op 3 oktober 2021.
Tips voor handig koken geeft Ramon Beuk in de serie Da's Handig:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bij dit hippe nieuwe Chinese restaurant geen rijsttafel of vettige babi pangang, maar kreeft en coquilles
Nederland telt steeds minder Chinese restaurants, maar in Bodegraven komt er juist eentje bij. Maar verwacht hier meer dan een bak vettige babi pangang.Bodegraven -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUMKoken & Eten
Miranda heeft beste lunchroom van Nederland: ‘Heb heel lang op bezoek zitten wachten’
Miranda Steevens, een Brabantse dame gevestigd in Westland, heeft de beste lunchroom van Nederland. Eerst was het wachten op bezoek, nu wordt ze helemaal omarmd met haar bourgondische lifestyle. Het enige wat niet lukt is de randstedelingen aan het Brabantse worstenbroodje krijgen. ,,Ik ben van het volhouden.” -
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten.
-
Komt een kok bij de dokter
Verwaarloos je spieren niet, ook niet als je 70 bent
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: sterke spieren zijn tijdloos. -
-
-
Komt een kok bij de dokter
Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.
23 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBarbara Henning
Anoniem ...
Anoniem ...
Mentjox
Hans Phitphan