RIVM: Eet geen vis en garnalen uit Westerschelde
Met videoEet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel.
Maar lamsoor kan wel gegeten worden, aldus het RIVM in een rapport over de PFAS-vervuiling.
De provincie Zeeland wilde weten hoeveel vis, garnalen, oesters, mosselen of zeegroenten iemand kan eten zonder risico voor de gezondheid. Het RIVM ging op onderzoek uit in heel de Westerschelde, van Vlissingen in het westen tot aan het Nauw van Bath bij de Belgische grens. Vandaag zijn de bevindingen naar buiten gebracht.
Poll
Ik eet geen vis meer uit de Westerschelde
-
Eens (80%)
-
Oneens (20%)
De uitkomsten vielen niet mee. Hoewel een Natura 2000-gebied, is de Westerschelde volgens het RIVM ‘een erkend vervuild gebied’. Het RIVM heeft voor het onderzoek meerdere soorten vis gevangen en lamsoor gesneden.
Het inmiddels half jaar oude advies van de GGD Zeeland om geen zelf gevangen vis en garnalen uit de Westerschelde te eten blijft daarom staan. Hetzelfde geldt voor de oproep beperkt zelf geraapte mosselen en oesters uit dit gebied te nuttigen. De resultaten van het RIVM-onderzoek geven de GGD geen aanleiding zijn standpunt te wijzigen.
Grenswaarde
Het RIVM heeft berekend bij hoeveel porties de grenswaarde wordt bereikt. Een portie zelf gevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Komt een bot uit het Kanaal Gent-Terneuzen dan zit een volwassene met een halve vis per jaar al aan de maximale hoeveelheid PFAS die kan worden gegeten. Bij zeebaars gaat het om één tot vijf keer per jaar en garnalen om vijf of zes keer.
Voor oesters en mosselen geldt hoe meer naar het westen, hoe meer je er van kunt eten. Maar hoe vaak precies is onzeker, aldus het RIVM. Een aantal PFAS zat onder de meetbare waarde, maar dat wil niet zeggen dat ze er helemaal niet inzitten. Het kan ook zijn dat de concentraties net onder het meetbare niveau zitten en dan kom je uit op zeven tot dertien porties per jaar. De GGD blijft bij het advies om hooguit tien keer per jaar zelf geraapte mosselen en oesters uit de Westerschelde te eten.
Word ik meteen ziek van een PFAS-vis? Nee, maar eet ‘m toch maar niet - Lees hier een vraag-antwoord over het onderzoek
Het RIVM meldde vorig jaar dat elke Nederlander te veel PFAS naar binnen krijgt. Daarom is het belangrijk om ‘de consumptie van voedsel met verhoogde PFAS-concentraties, zoals in vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde te vermijden’.
Wat zelf gesneden lamsoor betreft, adviseert de GGD de zeegroente ‘met mate’ te eten. ,,Op basis van PFAS kan weliswaar onbeperkt lamsoor worden gegeten, maar naast PFAS komen mogelijk ook andere schadelijke stoffen vanuit de industrie in de Westerschelde terecht”, aldus de GGD. ,,Het is beter om vis, garnalen, schaaldieren en zeegroenten in de winkel te kopen.” Deze producten zijn steekproefsgewijs gecontroleerd.
Van der Velde: ‘Duidelijk, maar het valt niet mee’
Een belangrijk rapport, of het nu meevalt of tegenvalt, zei gedeputeerde Dick van der Velde al op voorhand over het RIVM-onderzoek dat vandaag naar buiten komt.
,,Het valt zeker niet mee”, zegt de man die binnen het dagelijks provinciebestuur al bijna een jaar dagelijks bezig is met de PFAS-affaire. De meetresultaten in het rapport bevestigen eerdere metingen: vissen en andere dieren in de Westerschelde, en al helemaal in het Kanaal van Gent naar Terneuzen, hebben veel te veel PFAS in hun lijf.
,,Het goede is dat nu actuele feiten en cijfers beschikbaar zijn. Dat geeft duidelijkheid, al zaten we natuurlijk niet te wachten op dít nieuws met deze inhoud. Je hoopt altijd dat mee zal vallen. Maar eerlijk gezegd is deze uitkomst in lijn met de tussenrapportage van het RIVM.”
Hobbyvissers krijgen de raad vissen of garnalen die ze hebben verschalkt niet te eten. Of dit ook moet leiden tot een totaal visverbod ten oosten van Vlissingen-Breskens, ook voor de beperkte beroepsvisserij, is een vraag die in Den Haag beantwoord moet worden, zegt de gedeputeerde. ,,Dat is een zaak van de minister en de visserijorganisaties.”
Van der Velde is tevreden dat de GGD Zeeland gelijk op is getrokken met het RIVM en duidelijke adviezen heeft afgegeven. Diezelfde GGD zal nu ook de vraag moeten beantwoorden of er een bevolkingsonderzoek komt in Zeeland naar de PFAS-concentraties in het bloed van mensen die om de Westerschelde wonen of er vaak vertoeven.
Minister Henk Staghouwer (Voedselkwaliteit) waarschuwt voor het eten van vis uit de Westerschelde. Er zit te veel PFAS in:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Video
Oesters, asperges, chocolade: kun je zin krijgen in seks van eten?
We kunnen nog een paar weken genieten van asperges. Een lustopwekkende groente, als je verhalen daarover mag geloven. Maar bestaat er wel zoiets als eten waar je opgewonden van wordt? En hoe werkt dat dan? -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
PREMIUM
Zelf vis, garnalen en mosselen vangen en opeten? Beter van niet
Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel. Maar lamsoor kan wel gegeten worden, aldus het RIVM in een rapport over de PFAS-vervuiling.
-
PREMIUMGeen nonsens!
Franse wijn-nonnen in de Provence: ‘Wijn speelt een belangrijke rol in de Bijbelse cultuur’
In een idyllisch klooster in de Provence wordt wijn gemaakt door uitsluitend nonnen. Met flitsende dronebeelden van hun wijngaard en een online actie hopen ze geld binnen te halen om nóg meer rosé te maken. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Van der Velde: ‘Duidelijk, maar het valt niet mee’
MIDDELBURG - Een belangrijk rapport, of het nu meevalt of tegenvalt, zei gedeputeerde Dick van der Velde al op voorhand over het RIVM-onderzoek dat vandaag naar buiten komt.
22 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoop van der Schoor
van Loef
M.G. Bults
Julia van Damme
M Waarhold