Rob (47) viel kilo's af door nieuwe gadget voor diabetici: geen zakken drop meer in de auto
Koken & etenDiabetespatiënt Rob Geerdink kan met minder medicijnen af. Hij viel kilo’s af, heeft zijn bloedsuiker onder controle en voelt zich vooral veel beter. Met de ‘fitbit voor diabetespatiënten’ ziet hij meteen het effect van wat hij eet.
Dit is de allerlaatste stap voordat je aan de insuline moet, waarschuwde de huisarts eerder dit jaar. De 47-jarige Geerdink schrok. ,,Terwijl ik wel wist dat ik niet altijd even gezond at, te weinig bewoog en dat de mantelzorg voor mijn zoontje de nodige stress met zich meebrengt.”
Geerdink is een van de twaalf diabetes type 2-patiënten die meededen aan een onderzoek van Vitaal Twente, Topfit Citizenlab en Clear. De deelnemers kregen twee keer zes weken een bloedglucosesensor op hun arm. ,,Dat gaf niet alleen inzicht in welke voedingsmiddelen tot suikerpieken leiden”, vertelt voedingsdeskundige Myriam Schneider van Clear. Veel diabetespatiënten hebben last van transpireren, een onrustig gevoel of trillen. ,,We zien dat deelnemers dat gevoel konden gaan koppelen aan wat ze hebben gegeten.”
,,De sensor is een soort spiegel”, erkent Geerdink. ,,Het laat meteen zien wat het effect is van wat ik naar binnen werk. Natuurlijk wist ik dat ik zoetigheden moet laten staan. Maar ik dacht: iedereen eet brood en pasta, hoe erg kan het dan zijn?”
Ik heb een patiënt die snel het gevoel heeft dat ze een lage bloedsuiker heeft. Dat compenseert ze met cola en Dextro
Meergranenbrood is niet altijd gezond volkoren, weet diëtist Jolande van Teeffelen. En een glas vruchtensap heeft net zo veel invloed op de suikerspiegel als een glas cola. ,,Het is helemaal niet erg om een keer te eten wat je lekker vindt”, zegt Van Teeffelen, die de deelnemers begeleidde. ,,Het is wel zonde als je dénkt gezond bezig te zijn, als dat niet zo is.”
Patiënten krijgen niet alleen feedback als ze bij de diëtist zijn, maar dankzij de sensor continu. Met de ‘fitbit voor diabetespatiënten’ krijgen deelnemers grip op hun ziekte. ,,Ik heb een patiënt die snel het gevoel heeft dat ze een lage bloedsuiker heeft. Dat compenseert ze met cola en Dextro. Door de sensor ziet ze dat die lage bloedsuiker meevalt en vertelde ze: ‘Jolande, ik kan dan beter een bruine boterham eten’.” Iedereen kan deelnemen, aldus Van Teeffelen, maar op eigen kosten. Zij pleit ervoor dat de sensor, die eenmalig 139 euro (voor 14 dagen) kost of maandelijks 119 euro, wordt vergoed door de basisverzekering.
Geerdink was verrast dat hij meer reageerde op pizza dan op chocolade. ,,Na een pizza bleef mijn suikerspiegel tot de volgende ochtend hoog. Als mijn vrouw en zoon zin hebben in pizza, denk ik nu wel twee keer na.”
Net als andere deelnemers viel Geerdink kilo’s af, kan hij met minder medicatie af en voelt hij zich fitter. Zijn nieuwe eetpatroon is bovendien lekkerder dan hij dacht. ,,Bloemkoolrijst is prima te doen.” Het enige dat hij mist zijn dropjes. ,,Ik woon in Twente en werk in Apeldoorn. Als ik op kantoor aankwam, was de zak wel op. Nu eet ik af en toe een suikervrij dropje.”
Tips, nieuws en inspiratie over eten en drinken vind je in de video's hieronder van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden: ‘Fantastisch als we dieren niet meer hoeven te slachten’
De eerste kweekvleesboerderij van Nederland is een stap dichterbij. Een groep bedrijven en wetenschappers werkt aan een ontwerp. Samen hebben ze bijna een miljoen euro opgehaald voor onderzoek. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Zo smaakt koffie van de lekkerste koffiebonen uit de supermarkt: 'zoet en kruidig met weinig bitters’
Echte koffieleuten willen graag het onderste uit de kan. De bonen moeten ‘eerlijk’ geplukt zijn, perfect gebrand en versgemalen. Koffiebonen onder het mes. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Koken & eten
Deken van mist boven versafdeling AH blijft mysterie: ‘Waarom zit er dan plastic om de komkommer?’
De mist om op de versafdelingen groenten en fruit fris te houden bij Albert Heijn is voor veel klanten een bron van verwarring en soms ook irritatie. Deze methode om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen bestaat al een paar jaar, maar roept nog steeds veel vragen op.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt. -
Koken & eten
Koolhydraatarme leefstijl lastig? De methode van diëtiste Yvonne is heel simpel en je hoeft niet te tellen
Diëtist Yvonne Lemmers richt zich met haar methode en haar boeken al jaren op koolhydraatarm eten. Met succes: ze verkocht in totaal al zo'n 150.000 boeken en ze heeft tal van verhalen van fans die afvallen.