Volledig scherm
Loodzware robots doen in San Carlos met uiterste precisie hun werk. © Iron Ox

Robots in de kas: aan groente van de toekomst komt geen mens te pas

Hij staart emotieloos voor zich uit, terwijl hij met uiterste precisie een fragiel slaplantje optilt. Naast hem pakt een collega met hetzelfde gemak een pallet met 400 kilo zaaigoed van de grond en zet die meters verder weer neer. De zwaargewichten, waarvan er een eerder op een zonnebank lijkt dan op de robots die we uit sciencefictionfilms kennen, zijn de kwekers van de toekomst. 

Quote

Mensen kunnen voeden met robots, wat is er effectie­ver dan dat?

Brandon Alexander, Oprichter van Iron Ox

Snel gaat het nog niet in San Carlos, zeg maar gerust traag. Toch heeft Brandon Alexander er alle vertrouwen in dat zijn startup Iron Ox de sleutel naar een nieuwe ontwikkeling is: een plantenkas waar geen mens meer aan te pas komt. Robots die sla, basilicum en andere groenten verbouwen en dat niet alleen goedkoper doen dan mensen, maar aan de rand van stedelijke gebieden ook zuiniger omspringen met ruimte en water.

Iron Ox, zoals het bedrijf van Alexander heet, is er na een investering van zes miljoen en twee jaar sleutelen aan zelfstandig opererende robots klaar voor. Als het aan Alexander ligt, liggen de eerste door robots verbouwde groenten binnenkort op Amerikaanse borden. ,,En het zijn de lekkerste die je ooit geproefd hebt'', zegt de 33-jarige boerenzoon uit Oklahoma, die het van dronebouwer bij Google schopte tot directeur van zijn eigen bedrijf.

Sla van een week oud

Volledig scherm
Alleen aan het afknippen van de wortels komt nu nog een mens te pas, maar dat duurt niet lang meer © Iron Ox

De producten die Iron Ox verbouwt, moeten een stuk verser worden dan wat consumenten in Amerikaanse steden nu binnenwerken. Het gros aan groenten en fruit wordt momenteel verbouwd in de staten Californië, Arizona en Mexico, of wordt geïmporteerd uit het buitenland. Veel Amerikanen eten daarom sla die, zodra de krop in de winkel ligt, een week oud is. Dat moet in Alexanders visie anders.

Het zware werk wordt gedaan door Angus, die, ondanks zijn royale omvang, behoedzaam tussen de plantenbakken door rijdt. Zijn naamloze kompaan, een robotarm voorzien van twee camera's als ogen en mechanische handen, verricht het zaaiwerk, pakt opgroeiende plantjes op en poot ze over in ruimere bakken. Een plant krijgt exact de ruimte die hij nodig heeft. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat zieke planten worden herkend en verwijderd voordat de kwaal zich verspreidt.

Robot houdt plant gezond

,,Het is niet alleen zo dat robots de planten efficiënter kunnen verplaatsen'', zegt medeoprichter Jon Binney tegen CNBC. ,,Ze zorgen ook dat de planten niet ziek worden.'' Waar menig arbeider niet meer te porren is voor het laagbetaalde handwerk klagen beide robots niet over het tijdrovende proces. Alleen aan het schoon knippen van de geoogste groenten komen nu nog mensen te pas, maar Alexander werkt aan een derde robot die ook die klus in toekomst kan klaren. 

Veel winst denkt Alexander vooralsnog niet te gaan boeken met zijn robotisch verbouwde slablaadjes. De oogst van de 750 vierkante meter die Iron Ox in San Carlos, Californië, is nog niet verkocht. Wel is hij in onderhandeling met restaurants en supermarkten rond San Francisco, maar dat heeft nog geen deal opgeleverd.  Alexander is in het begin zelfs bereid zijn groenten met verlies te verkopen. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Robot Angus lijkt op een zonnebank, maar tilt met gemak 400 kilo van de grond © Iron Ox

Oplossing voedselprobleem

Quote

Het mooie aan robots is dat ze niet klagen over de uren waarop ze moeten werken

Jon Binney, Mede-eigenaar van Iron Ox
Volledig scherm
Brandon en Jon © Iron Ox

De opstelling in San Carlos is vooral een indicator voor de langetermijnplannen die Iron Ox heeft. Het uiteindelijke streven zijn robotboerderijen met kassen die op zonlicht draaien en slechts mondjesmaat kunstlicht, en liever nog ledlicht, zullen gebruiken. Een hydrosysteem dat geen aarde gebruikt, maar voedingsstoffen opgelost in water verstrekt, gaat uiterst efficiënt om met grondstoffen en de benodigde ruimte.

Iron Ox' aanpak biedt daarmee ook een mogelijke oplossing voor de voedselvoorziening aan de immer uitdijende wereldbevolking. Naar schatting van het World Resource Institute lopen er rond 2050 zo'n 10 miljard mensen op aarde rond. Om aan die voedselvraag te kunnen voldoen, zal Alexanders 'kindje' echter nog een flinke stap moeten maken. Van laboratorium naar een kas van formaat. Aan de robots zal het in elk geval niet liggen. 

Alexander: ,,Mensen kunnen voeden met robots, wat is er effectiever dan dat?'' Uiteindelijk moeten de kassen van Iron Ox producten leveren die net zo goedkoop zijn als traditionele landbouw. Zonder tussenkomst van pesticiden en genetisch gemanipuleer. ,,Het mooie aan robots is niet alleen dat ze nooit moe worden, maar ook niet klagen over de uren waarop ze moeten werken'', zegt Binney. ,,Zolang ze prik in hun batterijen hebben, gaan ze door.'' 

Volledig scherm
Waar arbeiders niet meer te porren zijn, klagen robots niet over het tijdrovende proces © Iron Ox
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.