Robots in de keuken: ze zijn er al
Koken & etenRobots zijn niet voor de toekomst, die zijn allang in de keuken te vinden. De kans is zelfs groot dat de robotisering bij jou in de keuken al is begonnen.
Een butlerrobot, die is nog ver weg. Toch is de robotisering van onze keukens ook in opkomst. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer vertelt dat ‘robots’ dichterbij zijn dan we denken. Hij sprak er deze week over op het congres Digital Food in Amsterdam. Tussen de bedrijven door stond hij deze site te woord.
,,,De robotisering gebeurt onder onze neus. We hebben het nog niet over wandelende robots die je drankjes komen brengen, maar er gebeurt al heel veel op dit gebied. Er worden testen gedaan met robots als bezorgservice. Dat zijn rijdende robots waar je eten in wordt gebracht, maar misschien volgen binnenkort wel drones. Je ziet ook bij grote ketens dat je bestellingen via tablets of computers invoert en het een aantal minuten later klaar staat. Computers vervangen mensen, waardoor minder menskracht nodig is.’’
Als voorbeeld noemt Brouwer AH to go. ,,Daar kun je nog maar bij een beperkt aantal kassa's je boodschappen afrekenen bij een werknemer. Het is heel gewoon om zelf je broodje te scannen en af te rekenen.’’
In San Francisco zie je al robots verschijnen in cafés en restaurants. Burgerrestaurant Creator heeft een robot die burgers vers bereidt terwijl je wacht. Eén robot doet alles: van het broodje open snijden tot het weer dichtdoen wanneer alle ingrediënten erop zitten. Ook heb je Cafe X, daar bestel je koffie via een app die een robotarm vervolgens bereidt. Hier komen dus bijna geen mensen meer aan te pas. De voorraden moeten bijgevuld worden en bij Creator worden bijgerechten nog wel met de hand gemaakt.
Luxe
Nemen robots dan onze banen in? Volgens Brouwer valt dit gelukkig nog mee. ,,Als mensen uit eten gaan en wat luxe willen, zal dat altijd een mogelijkheid blijven. Nu beschouwen wij het ook als luxe als bijvoorbeeld iemand je stoel aanschuift en veel kan vertellen over de wijnkaart, dat gaat niet zomaar weg. Ik denk dat veel mensen niet beseffen dat onbewust veel ketens al gebruik maken van ‘robots’. In de vorm van een tablet sta je er niet bij stil, maar dat is ook robotisering.’’
Brouwer wijst ook op de koelkasten van Samsung. Die hebben schermen in de deur waar je je sociale media op kan checken, maar die ook bijhoudt wanneer een product op of bedorven is. ,,Dit zijn ook robots, ze lopen alleen nog niet rond’’, aldus Brouwer. Hij vertelt dat het zich in onze keukens zal gaan uiten door machines die alles kunnen: bijvoorbeeld een mixer die ook kan ontdooien die in contact staat met je koelkast.
Food Ink verkoopt al 3D-printers die eten kunnen printen. Met zulke printers kun je allerlei mooie creaties printen maar de printer creëert zelf geen eten. Je stopt er eten in en zo kun je bepalen hoe het er weer uit komt. Het eten écht printen komt langzaam dichterbij: in Japan kunnen ze sushi printen door cartridges met voedingsstoffen in een 3D-printer te doen. Er worden geuren, kleuren, texturen en smaken toegevoegd om het zo ‘echt’ mogelijk te maken.
3D-printen is een vorm van robotisering die wij nog lang niet zullen zien in onze keukens. Gijsbregt Brouwer laat daarover weten: ,,Tot dat ik een cartridge in mijn printer kan stoppen en er een biefstuk uit komt blijft het iets bijzonders dat je een keer wil proberen. Het zal waarschijnlijk nog lang duren tot wij thuis zo eten.’’
Wanneer komt er groente en fruit uit de printer? Op die vraag geeft professor Mark Post antwoord:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Koken & eten
Coca-Cola gaat de strijd met Red Bull aan
Drankenproducent Coca-Cola introduceert een energiedrank met de smaak van cola. Het nieuwe drankje is vanaf mei in Nederland verkrijgbaar. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
High Friet gaat viral: ‘Boekingen stromen binnen’
Het bestaat eigenlijk al een jaar of twee, maar het bedrijf In Alle St(r)aten uit Dieden vliegt vanwege hun High Friet-buffet plots het hele internet over. De mail loopt vol met boekingen, de telefoon staat roodgloeiend. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Het klimaat verandert ook op onze akkers: aardappel in het nauw, de druif vindt het prima
De aanhoudende droogte leidt bij veel boeren tot kopzorgen, en dat zal de komende jaren allesbehalve minder worden. Wat moet er gebeuren op de Nederlandse akkers? Een ding is zeker: de wijnboer, die klaagt niet.