Roland deelt al 20 jaar lief en leed met een frikandel: ‘Beestjes laten hem nu links liggen’
Koken & eten‘Ik ben in het bezit van een frikandel van 31 december 1999. Altijd buiten de diepvries gehouden, anders is het niet zo moeilijk. Maar op oudejaarsdag is deze del twintig jaar oud geworden. Redelijk bijzonder, zeg maar.’
Roland Oomens (57) uit Breda stuurt BNDeStem een mailtje. Misschien is er wel behoefte aan een luchtig itempje op de laatste dag van het jaar. Over de frikandel die hij vandaag exact twintig jaar in bewaring heeft. Hij moet er zelf om lachen.
Het begon als een flauwekulletje en daarvoor moeten we terug naar die laatste dag van de vorige eeuw. Het is oudejaarsavond als de familie Oomens friet en snacks gaat halen bij de snackbar in winkelcentrum Heksenwiel. Even een basis leggen voor het ‘zware’ avondje dat gaat komen.
Laatste frikandel
Niet alles gaat op, één frikandel blijft onaangeroerd. Weg ermee zou je zeggen. Maar in een helder moment ontfermt Oomens zich erover. ,,In het besef dat we hier te maken hebben met mogelijk de laatste commercieel uitgebrachte frikandel van dat eindigende millennium.”
En die werp je niet zomaar weg in de kliko, vindt hij. Dus spijkert hij de frikandel in het plastic bakje tegen de deurstijl van zijn garage, waar hij een aantal jaren blijft hangen.
Halverwege 2003 verhuist de familie Oomens naar de Tilburgseweg. De frikandel gaat mee. Inmiddels opgeborgen in een kistje, later timmert Oomens een soort van sarcofaag die de snackstaaf moet beschermen.,,Een beetje bescherming dan. Want vocht en beestjes wagen hun kans.”
Maar de frikandel slaat in al die jaren de ene na de andere aanval af en overleeft. Hongerige insecten die een enorme drang tot voortplanting hebben en de arme frikandel keer op keer proberen te vullen met hun eitjes. Eitjes werden larven, larven gingen dood. ,,1-0 voor de frikandel, hij liet zich niet beetnemen. Hij overleefde, dood als ie was.”
Een klein stukje frikandel is in de loop der jaren spontaan afgebroken. ,,Maar hij lijkt nu al een hele tijd stabiel te zijn. Mijn del. De beestjes laten hem nu links liggen.”
Lief en leed
Al twintig jaar ‘lief en leed met mijn frikandel’ zegt hij gekscherend. ,,De tijd vliegt voorbij. Er zijn gedurende die jaren veel dingen gebeurd. Sterfgevallen, geboortes, verhuizingen, ruzies, ziektes, feestjes, lachen, huilen…En de frikandel hing daar en zag het allemaal voorbij komen. Raar idee hoor.”
Of hij er over twintig jaar nog hangt? Oomens weet het niet. ,,Maar ik doe hem zeker niet weg, tenzij iemand er 8.000 euro voor geeft”, grapt hij.
Toch liever opeten? Ton is wereldkampioen frikandellen eten. In deze video vertelt hij hoe hij dat doet, frikandellen naar binnen werken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Heel Holland Bakt: Nina bakt taart waar je grote borsten van krijgt
Een knalfeest moest het worden. Met goud, glitters, confetti, vuurwerk en champagne. Heel Holland Bakt stond - hoe kon het ook anders - in het teken van Oud en Nieuw. De vrouwen gaan voorlopig het best dit seizoen. Ze zijn ook ruim in de meerderheid. -
Miljoenenroof uit wijnkelder van sterrentent Spanje: Nederlands-Roemeense verdachte sloeg al vaker toe
Kroatië heeft de twee verdachten van een spectaculaire wijnroof ter waarde van ruim 1,6 miljoen euro in Spanje overgeleverd aan de Spaanse autoriteiten. De man en vrouw verschenen vandaag voor de onderzoeksrechter in Cáceres. -
Vraag het ons
Thee is iets gezonder dan koffie en zoveel koppen zou je er dagelijks van moeten drinken
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: wat is gezonder, thee of koffie? -
PREMIUMKoken & Eten
Radioman én cocktailliefhebber Jurgen van den Berg deelt toptips: ‘Cocktail is schilderijtje van vloeistoffen’
Hij is absoluut géén pro in het maken van cocktails, benadrukt hij, maar slechts een ‘hobbyshaker’. Eentje die ijsblokjes gewoon met z’n hand pakt in plaats van met een ijsblokjestang, maar wél eigenaar is van een ‘jigger’ (een maatbekertje) en een cocktailbijbel. Drie cocktailrecepten voor de zomer van radiopresentator Jurgen van den Berg uit Utrecht. -
Video
Altijd Hollandse pot? Zo maak je een avond gourmetten exotisch
Tv-kok Jet van Nieuwkerk schiet gezinnen te hulp die eens anders willen gourmetten, maar niet weten hoe. In deze slotaflevering kookt Jet met een Brabantse familie die elk jaar dezelfde biefstuk en burgertjes eet. De uitdaging: iets nieuws en exotisch maken.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.