Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Giphart © Shody Careman

Ronald Giphart is een beetje verliefd op... zuurkool maken

Na een teleurstellend experiment heeft Ronald Giphart weer een nieuwe liefde.

Quote

Inmiddels heb ik de bedorven stinkende inhoud weggegooid

Ronald Giphart

Toen ik hem zag, wist ik dat ik hem moest hebben: een zuurkoolpot. Het ding is crèmekleurig, heeft een inhoud van 10 liter en een heuse zuurkoolsteen. Ik denk dat ik een beetje verliefd ben, want ik ben steeds met mijn nieuwe zuurkoolvat bezig. Eigenlijk is-ie tweede keuze, maar ik weet zeker dat deze mij gelukkiger zal maken dan de lulpot die ik aanvankelijk gebruikte.

Een jaar of wat geleden bezocht ik in West-Friesland, in het dorpje Zuid-Scharwoude (culinair journalist Johannes van Dam noemde West-Friesland ‘de koolschuur van Europa’) een zuurkoolbedrijf dat vanaf begin augustus tot de kerst 12 miljoen kilo zuurkool verwerkt, oftewel 30.000 kolen per dag.

Dat doen ze in gigantische bassins, waar witte kolen door een honderdduizenden jaren oud rottingsproces met behulp van zout en melkzuurbacteriën in een paar weken worden omgezet tot zachtzure vitaminebommen die gezond en licht verteerbaar zijn.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.