Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Giphart © Shody Careman

Ronald Giphart wil het eens met u hebben over orgaanvlees

Koken & EtenVan al het orgaanvlees is zwezerik het minst bekend. Zoet van smaak en zacht zompig qua textuur; een exquise lekkernij.

Quote

Eeuwenlang had men geen idee waarvoor die vreemde kwabben dienden

We moeten het nog eens hebben over orgaanvlees. Een enkeling is er verzot op, de meerderheid van de mensen heeft een goed gecultiveerde weerzin tegen het eten van offal, zoals het in het Engels heet. Dat woord komt van het Nederlandse woord ‘afval’, dat in de Middeleeuwen ingeburgerd raakte bij onze overburen. Letterlijk betekent het: wat er tijdens de slacht van het beest afviel, alle schijnbaar onbruikbare organen als nieren, testikels, baarmoeder, alvleesklier, lever, ingewanden, tong, hersens, pens, maag en zwezerik.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.