Rowena (23) at twee jaar alleen roze koeken en kipfilet: ‘At ik iets wat niet kon, zwol alles op’

VideoCola, roze koeken, kipfilet en noedels: meer at Rowena Pagie (23) de afgelopen twee jaar niet. De jonge vrouw is allergisch voor bijna alle soorten voeding: groente, fruit, noten, pitten én zaden. De situatie beheerste haar leven volledig, vooral toen ze een angststoornis ontwikkelde rond allergieën. Sinds kort is ze ‘genezen’.

Quote

Als ik iets eet wat niet kan, dan zwelt alles op

Rowena Pagie

De voedingsmiddelen waar Rowena allergisch voor was, zijn voor mensen erg belangrijk. Juist daarom werd ze steeds banger. Uiteindelijk werd ze zelfs angstig voor de allergie zelf. ,,Daardoor durfde ik uiteindelijk bijna niets meer te eten”, zegt ze in een nieuw video-interview op deze site.

Het Brabants Dagblad interviewde Pagie eerder al over haar bijzondere eetpatroon. Ze heeft de vrij onbekende aandoening arfid, waarbij patiënten steeds selectiever worden in wat ze eten. Het heeft er niet mee te maken dat ze niets zou lusten. ,,Ik vind het allemaal heel lekker”, vertelde ze. ,,Als ik iets eet wat niet kan, dan zwelt alles op.”

,,Mijn tong, mijn lippen, alles”, ging ze verder. ,,Dan moet je eigenlijk meteen een injectie toedienen en een ambulance bellen. Als die niet op tijd komt, nog een injectie geven. En dan maar hopen dat de ambulance op tijd is.” Ze besefte hoe precair haar situatie was. ,,Ik kan echt doodgaan aan eten.”

Afgelopen zomer heeft Pagie tien weken lang hulp gekregen bij haar angststoornis, die ervoor zorgde dat ze nog minder ging eten. Ze vond een kliniek die mensen met arfid helpt. Tijdens de behandeling draaide het vooral om blootstelling aan het voedsel waar ze niet allergisch voor was, maar dat ze niet durfde te eten. ,,Met veel doorzetten eet ik nu alles weer.”

‘Alles’ is een groot woord, want door haar allergieën kan Pagie nog steeds heel veel niet eten. Broccoli is een van de weinige groenten die ze wel kan eten. Dat komt goed uit, want dat is haar lievelingsgroente. Maar brood of pasta eet ze nog altijd niet. ,,Ik eet noedels of rijst. Ik eet geen aardappelen en dat zal altijd wel zo blijven.” 

Of ze blij is met haar nieuw verworven eetgewoonten? Niet erg. ,,Ik zal er nooit vanaf komen. En ik zal altijd moeten opletten.”

Volledig scherm
Rowena © videostill
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.