Ruig chefs-duo zet boel op stelten bij kookzender 24Kitchen
De Rotterdamse Job en Perry zijn de nieuwe chefs die op 24Kitchen kijkers gaan helpen de dagelijkse maaltijd te maken. ‘We laten ook zien dat er iets mis kan gaan.’
Delen per e-mail
Ze dragen dezelfde schorten en dezelfde zwarte mutsen. Hun armen zijn bezaaid met tatoeages en hun tongval is onmiskenbaar Rotterdams. Toch zijn Job Pattinasarany (38) en Perry de Man (32) de nieuwe chefs van kookzender 24Kitchen gemakkelijker uit elkaar te houden dan buurman en buurman uit de beroemde tv-serie: Perry is een kop groter dan Job. En Job heeft stretchoorbellen in zijn oren, Perry niet.
Job en Perry zijn de nieuwe presentatoren die antwoord geven op de belangrijkste vraag van de dag in veel huishoudens: wat eten we vandaag? Op de set van de gelijknamige kookshow hebben ze veel lol. Vlak voor hun eerste interview met deze site fabriceert Job een enorme steekvlam tijdens het maken van een pastagerecht. Een camera ter waarde van 4.000 euro die boven het fornuis hangt gaat bijna in vlammen op.
,,We proberen het een beetje losjes te doen en af en toe een geintje te maken”, zegt Perry. ,,Maar de hygiëne is wel in orde. We proeven niet met onze vingers, maar met een lepeltje.”
Wie de twee mannen ziet high-fiven, huggen en geiten beseft meteen dat de koks wel bevriend moeten zijn. ,,We vullen elkaars zinnen aan", zegt Perry. Ze lachen elkaar ook uit als de ander een foutje maakt. ,,Zoals het gas dat net niet aanging. Wat mij betreft zenden we dat gewoon uit. Want dat gebeurt thuis ook”, zegt Job. Perry: ,,Ja, dat de mayonaise schift. Dan vertellen we ook hoe je dat kunt oplossen.”
Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Ze zijn niet alleen vrienden (ze kenden elkaar van gezicht uit het uitgaansleven en ze werkten ook samen in een restaurant), maar sterker nog: ze hebben samen zo'n dertig jaar horeca-ervaring. Job werkt sinds zijn vijftiende in de horeca en deed de koksopleiding en Perry werkte naast zijn studie aan de kunstacademie in restaurants. ,,Ik ben in de spoel begonnen.” Het beviel hem zo goed dat hij koos voor het leven achter de kachel.
Ze werkten samen in een restaurant in het hartje van Rotterdam. Dat ze samen óók een goed presentatieteam vormden, werd vorig jaar duidelijk. ,,Vrienden van ons hadden weleens gezegd: zet een camera op jullie werkplek en je hebt een kookshow", legt Job uit. Zo ging het ook: bij de lokale tv-zender OpenRotterdam mochten ze acht afleveringen maken. Zo ontdekte 24Kitchen de mannen.
Inspiratie en entertainment
Zenderdirecteur Petra Knoth, die is aangeschoven bij het gesprek is overtuigd van de waarde van het nieuwe format. Nederlanders willen graag goed, maar ook eenvoudig en snel eten. En Job en Perry bieden iets anders, een frisse wind. ,,We horen vaak dat mensen hun repertoire willen vergroten. Op onze zender willen we inspiratie bieden en entertainment. En daar zorgen Job en Perry voor.” Het antwoord van de zender met dagelijkse programma ‘Wat Eten We Vandaag?’ geven de twee mannen samen met Miljuschka en Hugo.
Job en Perry putten voor hun gerechten uit hun eigen kennis, ze beperken zich tot maximaal twaalf ingrediënten en ze willen - zoals Petra Knoth ook al memoreerde - inspiratie bieden. ,,We hebben ook een ‘archief’ gecreëerd met kruiden in de studio”, zegt Job. ,,Allemaal van de Kruiskade, dé multiculturele straat van Rotterdam. Daar zitten Chinese toko's, Indiase toko's, Turkse en Marokkaanse winkels, een Nederlandse slager. Daar kun je ingrediënten uit de hele wereld vinden.”
,,Niet eens zo lang geleden wisten mensen niet wat paprika was of ketchup”, vult Perry aan. ,,Wij proberen ook te laten zien welke nieuwe producten je ook kunt gebruiken: chilivlokken of szechuanpeper.” Job: ,,En als mensen dan in een dorp wonen en ze gáán een keer naar de stad, dat ze dan een keer zo'n potje meenemen en er iets mee doen.”
Manhattan aan de Maas
Hun grote voorbeelden zijn Anthony Bourdain en Matty Matheson, maar zolang ze nog niet zó bekend zijn, hebben de koks naast hun werk als presentator ook nog gewoon werk: Perry heeft een toko en Job zoekt nog een baan als kok voor een dag of drie, vier. Dat moet gaan lukken, denkt hij, gezien de enorme groei die de horeca heeft doorgemaakt in zijn stad. ,,Het wordt wel steeds beter", vindt Perry. ,,Maar er mogen nog meer restaurants bij komen. Als ik hoor dat iemand zegt Manhattan aan de Maas dan moet ik wel lachen.”
De eerste aflevering van Wat Eten We Vandaag? met Job en Perry was 4 januari. Vandaag om 16.45 uur is er een nieuwe aflevering op 24Kitchen. Dan maken Job en Perry banoffee: een zoet dessert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Koken & eten
Weer pizza of wil je nu eens iets anders eten? Pieter bedacht slimme app: bezorgroulette
Bestel je altijd hetzelfde? Pieter Boerboom (27) kent het probleem en bouwde een app waarmee je eens iets anders kunt vinden dan dezelfde pizza of pokébowl: de Thuisbezorgd Roulette. -
Recept van de dag: Trancam van oma Astrid
Vandaag maakt oma Astrid haar heerlijke trancam, een pittge kouseband salade. Lekker vegetarisch en vol van smaak. -
PREMIUM
Beleggen in wijn? Zo ga je niet nat: ‘Een goed netwerk is essentieel’
Je houdt van wijn, kunt een zoete van een droge onderscheiden en hebt wat geld: dus waarom niet investeren in wijn? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen professionals. Hoe pak je het aan?
-
Hachee is meest gezochte recept online
Hachee is het meest gezochte recept online. Dat blijkt uit een zoeklijstje van Startpagina.nl. -
Gezondheidsexperts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in
De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan en ook het RIVM pleiten voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.