Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland
De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen. In Nederland zijn drie kinderen besmet geraakt.
De meeste infecties zijn vastgesteld bij kinderen onder dan tien jaar. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege de besmetting opgenomen in het ziekenhuis.
De ECDC meldt in Nederland drie bevestigde gevallen, waarschijnlijk afkomstig uit de Belgische fabriek. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder weten dat het twee meldingen had gekregen over kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie.
Herkomst
In februari meldde het Verenigd Koninkrijk de eerste salmonellabesmettingen. Sommige gevallen dateerden uit december. De besmettingen leken dezelfde herkomst te hebben, waarom het VK aan de bel trok. Inmiddels telt het land 102 bevestigde infecties. Frankrijk heeft 73 besmettingen gerapporteerd.
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten.
Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren de vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldde de ECDC eerder al. De fabriek moest uiteindelijk alsnog op last van de Belgische gezondheidsdienst sluiten in april.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlanders eten te veel kikkerbillen: de kikker wordt bedreigd
De een vindt het een lekkernij, de ander gruwelt ervan. Kikkerbilletjes staan wereldwijd overal op de menukaart. Nederland is een van ’s werelds grootste afnemers. In tien jaar tijd importeerde Nederland 2,6 miljoen kilo aan kikkerbillen. Daarmee is het na Frankrijk en België de grootste afnemer in Europa. -
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
PREMIUM
Alles over picknicken en buiten eten
Als kind nuttigde hij zijn ‘cowboy-eten’ op het platje achter het huis, nu trekt meneer Hamersma de vrije natuur in voor de perfecte picknickplek. Met de meeneemmaaltijden van mevrouw. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen? -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Koken & eten
Waarom er van een volle pan aardappelen zo weinig puree overblijft, en waarom dat niet erg is
In Nederland zijn we echte aardappeleters. We eten ze gekookt, gebakken, gefrituurd en gepureerd. Bij het pureren blijft er in de pan echter niet zoveel over van die grote hoeveelheid aardappelen die je had gekocht. Hoe kan dat? En hoe lang en welke aardappel moet je prakken?