Ruim baan voor de robotkok: coronavirus brengt toekomst voor restaurants dichterbij
Restaurants hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Na maanden van lockdown moeten de bedrijven het nu binnen de gestelde afstands- en hygiëneregels zien te redden. Personeel heeft niet alleen de zorg voor de gasten, maar ook voor het schoon en veilig houden van de zaak. Ook voor zichzelf. Eigenaars kijken daarom naar minder vatbaar personeel: de robotkok.
Delen per e-mail
Robots die gasten ontvangen, naar hun tafel leiden, bestellingen opnemen en serveren, die zagen we al eerder. In Azië kijkt niemand meer vreemd op van een blikkerige stem die je verwelkomt en je een stoel wijst. Ook Nederlandse horecaondernemers kozen inmiddels voor de mechanische ‘keukenhulpjes’. Robots die hun mannetje ook in de keuken staan waren er ook al, maar dan mondjesmaat en meer als gimmick dan uit noodzaak.
De Amerikaanse hamburgerketen White Castle neemt zijn personeel nu werk uit handen door een robot genaamd Flippy achter de bakplaat te zetten. Het gaat om een robotarm die al in 2018 werd ontwikkeld door het in Californië gevestigde Miso Robotics en goed is voor 150 hamburgers per uur. White Castle en Miso spraken al eerder over een samenwerking in de restaurantbusiness, maar de uitbraak van het coronavirus bracht de automatisering in een stroomversnelling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
PREMIUMwetenschap
Robot als ‘menselijk’ gevaar: de valkuilen van kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie verandert de wereld. Filosoof Stefan Buijsman brengt pluspunten en valkuilen in beeld: ,,De gevaren zijn menselijk. We kunnen er altijd iets aan doen.’’
-
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
PREMIUM
In dit restaurant bezorgt een robot straks de babi pangang
Een robotserveerster die je babi pangang aan tafel brengt. In het buitenland gebeurt dat al volop. In Nederland is Chinees Indisch restaurant Royal Palace in het Zeeuwse Renesse waarschijnlijk de eerste. Eigenaar Shaosong Hu zet vanaf februari twee van zulke dames in zijn restaurant aan het werk.