‘Rundvlees eten schadelijkst voor milieu’
Koken & etenHet eten van rundvlees brengt het milieu de meeste schade toe. Dat blijkt uit de klimaatcheck die Varkens in Nood tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft gelanceerd.
De klimaatcheck is onderdeel van de DierenwelzijnsCheck, een online database waar consumenten de impact op dierenwelzijn en klimaat kunnen checken van meer dan tweehonderd (dierlijke) producten.
Van alle onderzochte voedingscategorieën draagt vlees het meest bij aan de opwarming van de aarde, daarbij is rundvlees verreweg de grootste vervuiler. Rundvlees uit Zuid-Amerika krijgt een 1 in de KlimaatCheck. Een enkele kilo daarvan veroorzaakt een uitstoot van maar liefst 66 kilo CO2, ongeveer evenveel uitstoot als 400 kilometer rijden in een middelgrote auto op benzine. Met een uitstoot van 23,6 kilo CO2 per kilo scoort ook Nederlands rundvlees niet hoger dan een 2.
Opvallend genoeg is er volgens de klimaatcheck weinig verschil in de klimaatscores voor gangbaar en biologisch vlees. Biologische dieren krijgen minder soja of eten biologische soja die niet afkomstig is uit ontbossingsgevoelige gebieden. Ze groeien daarentegen een stuk langzamer en hebben meer voer nodig om hetzelfde gewicht te bereiken. Plantaardige vleesvangers, schelpdieren, vis en kip zijn volgens de klimaatcheck de milieuvriendelijkste opties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
met video
Kort geding over restvlees aangehouden: Foodwatch moet met de Staat om de tafel
Er wordt te weinig toezicht gehouden op separatorvlees, het restvlees dat van de karkassen van dieren wordt gespoten. Voedselwaakhond Foodwatch, die vandaag een kort geding had aangespannen, moet van de rechtbank met de Nederlandse Staat in gesprek over de controle op en het gebruik van separatorvlees. -
Niet alleen zeep, ook rijst en gedroogde bonen vliegen de winkels uit
Houdbare producten als rijst, gedroogde bonen en babyvoeding vliegen de Nederlandse winkels uit sinds het oprukken van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Supermarkten zien daarnaast een stijging van het aantal onlinebestellingen. -
Koken & Eten17
Consumentenbond onderzoekt verduurzaming supermarkten: ‘Er is werk aan de winkel’
Supermarkten maken nog maar weinig reclame voor biologische voeding. De Consumentenbond deed onderzoek naar hoe supermarkten consumenten verleiden om duurzamer te gaan eten. ,,Er is werk aan de winkel.”
-
Koken & eten
Pieter leert je ‘lui koken’ met een airfryer: ‘Ik wil zo kort mogelijk in de keuken staan’
Altijd willen leren koken maar geen puf. Pieter van Konijnenburg schreef Het Luie Kookboek, met makkelijke en snelle eenpersoonsrecepten uit de airfryer. Voor iedereen die na een dag werken geen zin heeft om lang in de keuken te staan, aldus Van Konijnenburg. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Koken & Eten
Koninklijk paar kookt in Oostenrijk: ‘De olie uit het zuiden is zo lekker, je gaat er bijna van jodelen’
Tijdens hun staatsbezoek aan Oostenrijk stonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen in de keuken. In een cultureel centrum in Wenen hielpen zij met het bereiden van een maaltijd. Bij de kookclub worden Oostenrijkse gerechten gecombineerd met streekgerechten uit andere delen van de wereld.