Volledig scherm
Een heerlijk wijntje, gewoon per glas. © Shutterstock

‘s Werelds beste wijnen nu ook per glas te proeven

Binnenkort kun je de beste wijnen ter wereld per glas proeven en hoef je dus geen grote bedragen neer te leggen voor een fles. Wanneer? In het weekend van 31 mei op de elfde editie van Taste of Amsterdam. 

Voor het eerst komt Coravin, producent van een speciale wijnopener, hier met een wijnbar waar het mogelijk is om 's werelds beste wijnen gewoon per glas te drinken. Met hun speciale wijnopener kun je namelijk wijn schenken zonder de kurk uit de fles te halen, zodat de fles na dat ene glaasje ‘gewoon‘ weer terug op de plank kan en je hem niet per se in een avond op hoeft te drinken.

Hoe? De wijnopener, die niet binnen ieders budget zal passen, drukt een dunne naald door de kurk waardoor er argon gas in de fles komt. Door dit gas komt de wijn niet in aanraking met zuurstof. Het gaatje in de kurk sluit zich daarna weer vanzelf. ,,Je kan de fles dan zo lang als je wil bewaren. Laatst proefden sommeliers een fles die in 2015 was 'geopend’ en merkten geen verschil met een niet-geschonken versie van die wijn", laat Robert van Dijk van Coravin weten. 

In een persbericht laat de producent weten meer dan 30 verschillende wijnen per glas te schenken, met prijzen die variëren van 3,50 tot 75 euro per glas. Er zit een frisse Chenin Blanc uit Swartland, Zuid-Afrika tussen, maar ook de beroemdste merlot ter wereld: Chateau Petrus Pomerol. ,,Er is echt voor iedereen iets. De goedkope wijnen zijn heel lekker maar voor de echte wijnliefhebbers zijn er ook heel bijzondere wijnen", laat Van Dijk weten. ,,Wij weten dat 75 euro voor een glas voor veel mensen een bizar bedrag is, maar wij zien dat er verrassend veel interesse is voor deze wijnen. Doordat wij ze per glas serveren wordt het meer toegankelijk.”
Van Dijk verwacht ook een aantal topchefs en sommeliers: ,,Wij hebben al van een aantal mensen uit dit vakgebied gehoord dat zij de Petrus graag komen proeven. Voor veel mensen is het een puntje op hun bucketlist.” 

Taste of Amsterdam

De wijnbar zal een van de vele onderdelen zijn van Taste of Amsterdam. Voor de elfde keer komen hier honderd verschillende Amsterdamse restaurants samen om hun gerechten te laten proeven. Ook zijn er veel topchefs aanwezig. 

Wat doe je wanneer je kurkentrekker opeens verdwenen is? Wij hebben drie slimme oplossingen gevonden voor je zodat je toch lekker dat wijntje kan drinken: