Volledig scherm
Regisseur Sanne Vogel. © ANP Kippa

Sanne Vogel: Elke plantaardige keuze die mensen maken is mooi

Het lukt in haar leven niet om iedereen aan aan een veganistische levenswijze te krijgen, zo realistisch is regisseur en actrice Sanne Vogel wel. Maar kleine veranderingen maken, dat kan iedereen. Ze maakt twee films om dat duidelijk te maken. 

Twee jongetjes die volledig plantaardig eten maar soms nog gewone taart eten. Huisgenoten die geen vlees meer eten sinds ze meededen aan de Week zonder Vlees. Sanne Vogel portretteerde voor de film #zokanhetook mensen die iets hebben veranderd in hun eetwijze. De films - er zijn twee verschillende versies van gemaakt - zijn bedoeld als inspiratie. Ze zijn vanaf morgen te zien op de site van Zo Kan Het Ook, een nonprofitorganisatie die Nederland wil leiden naar een plantaardiger leefstijl. 

,,Vroeger haalden we eiwitten voor 40 procent uit dierlijke producten en 60 procent uit plantaardige producten. Na de Tweede Wereldoorlog is dit omgedraaid. Ik vind het leuk om op een positieve manier mensen te inspireren", vertelt Vogel in een telefonisch interview. ,,Dat doe ik via social media en nu dus voor de Green Protein Alliance.” 

Jonge moeder

Ze maakt weinig reclamefilms, alleen als ze er helemaal achter kan staan. ,,Ik maak ze alleen voor merken en organisaties waar ik idealistisch gezien achter sta. Veel merken die grote campagnes doen zijn niet zo goed voor de wereld en dan vind ik het lastig films voor ze te maken.” De jonge moeder (ze kreeg in december tweeling Loewy Bertus en Bella Jo) eet zelf sinds haar 12de vegetarisch en sinds een jaar veganistisch. ,,Ik vind het leuk om mensen te laten zien dat er andere opties zijn die minder impact hebben op klimaat en dierenwelzijn.” 

Het is niet beperkend, vindt Vogel. ,,Het maakt je juist creatief. Je proeft dingen die je nooit eerder hebt gegeten omdat je van je vaste eetpatroon afwijkt.” 

Volledig scherm
Beeld uit de film Zo Kan Het Ook van Sanne Vogel. © Shutterstock

Zelfs haar eigen kat Meneertje figureert in de film. ,,Ik heb nooit geprobeerd om mijn kat veganistisch te maken", vertelt ze. ,,Maar hij is wel dol op havermelk.” Dat is ook te zien in de video: Meneertje likt gulzig van de kom plantaardige 'melk’. 

Ze wilde per se echte mensen in haar film, geen acteurs. ,,Ik had een oproep gedaan op mijn instagramaccount en kreeg wel 200 aanmeldingen.” Een van de bijzonderste is die van de familie Dogan. Door hun zoon en schoondochter hebben ze tofoe ontdekt, iets waarvan ze dachten dat ze het niet lekker zou zijn. Ze waren aangenaam verrast. Heel leuk.”

Niet extremistisch

Ze houdt het graag luchtig. ,,Ik eet zelf plantaardig maar het gaat in mijn leven niet gebeuren dat de wereld helemaal veganistisch wordt. Dat is een utopie. Ik wil met #zokanhetook niet activistisch te werk gaan. Niet extremistisch. Elke plantaardige keuze die mensen maken is mooi.”

Op de site kunnen belangstellenden recepten en inspiratie vinden. ,,Het hoeft niet ingewikkeld zijn", benadrukt Vogel. ,,Ook met snelle of kant-en-klare producten die je gewoon in de supermarkt om de hoek koopt kun je heerlijke gerechten maken. Mensen zijn vaak verrast door de mogelijkheden en nieuwe smaken.”

Hieronder vind je de films van Sanne Vogel: