Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Bert Beelen

Schrik niet: dit is het aantal calorieën dat je binnenkrijgt met carnaval

Koken & EtenDagenlang carnaval vieren is een aanslag op het lichaam. Dat hoeven we niemand te vertellen. Maar hoeveel werken we eigenlijk naar binnen en hoe komen we van de kater af? Feestkleding365 doet zoals ieder jaar onderzoek naar het carnavalsgedrag van Nederlanders. 

De feestkledingwinkel vroeg aan 2.000 respondenten hoeveel alcohol zij nuttigen tijdens carnaval. Meer dan de helft (53 procent) drinkt meer dan vijftien alcoholische drankjes per dag en het overgrote deel van de carnavalsvierders drinkt bier. Stel je drinkt vijftien bier, hoeveel calorieën krijg je dan binnen? Een biertje van 250 ml is ongeveer 110 kcal (staat gelijk aan twee boterhammen met kaas) en dus kom je met vijftien bier uit op een totaal van 1.650 kcal. Ofwel bijna de dagelijkse benodigde hoeveelheid aan kcal voor vrouwen (2000)! Maar met alleen alcohol drinken zijn we er natuurlijk nog niet, want we willen ook nog eten. Uit het onderzoek blijkt een voorkeur voor een snelle hap, voornamelijk friet. Een portie friet (150g) bevat 450 calorieën, dus reken je totale inname per dag maar uit als je iedere dag een frietje verorbert.  Een broodje shoarma (zonder saus, per 150g) is 480 calorieën en een gemiddelde halve pizza (200g) bedraagt 408 calorieën. 

Opvallend: in Noord-Brabant wordt de meeste sterke drank (16 procent) en mixdrankjes (30 procent) gedronken. Limburgers houden het hoofdzakelijk bij bier (65 procent) en drinken ook verrassend veel fris en water (56 procent).

Wijsheid komt met de jaren, want naarmate men ouder wordt, lijkt de behoefte aan sterke drank af te nemen. Ook kiezen de ‘oudere’ feestvierders er vaker voor om water of frisdrank te bestellen. Ongeveer 59 procent van hen bestelt regelmatig een glas fris of water, wat een verschil van bijna 30 procent is ten opzichte van de jongste feestvierders.

Benieuwd hoe je de kater het best bestrijdt? Ontdek het onder de grafieken...

De kater komt later

Hoe gaat carnavalvierend Nederland om met de kater? Het merendeel van de carnavalsgangers (39 procent) geeft aan dat ze een dag nodig hebben om helemaal van hun carnavalskater te herstellen. Toch zijn er ook een hoop feestvierders die zich dapper houden en geen dag apart houden om bij te komen. 34 procent zegt namelijk de volgende dag alweer helemaal fris te zijn.

Er zijn ook carnavalsgangers die wellicht iets te hard hebben gefeest en dit moeten bekopen met een langere kater. Zo geeft ruim 18 procent aan dat het twee dagen kan duren voordat ze er weer helemaal bovenop zijn gekrabbeld. Bijna 6 procent houdt er al rekening mee dat carnaval destructieve gevolgen met zich meebrengt, en reserveert minstens drie dagen om weer een beetje bij zinnen te komen.

Anti-kater tips

Drink water voor het slapen gaan

Je lichaam droogt langzaam uit als je aan het drinken bent. De gouden tip is daarom: drink voor ieder glas alcohol een glas water. Zo zorg je ervoor dat je niet uitdroogt en houd je het in balans. Zorg dat je voor het slapen gaan minimaal een liter water drinkt. Hierdoor is je hele lichaam tijdens je nachtrust gehydrateerd.

Drink de volgende ochtend water of kokoswater. In kokoswater zitten namelijk natuurlijke suikers die goed zijn voor misselijkheid.

Vermijd medicatie

Veel mensen hebben tijdens een kater veel last van hoofdpijn, hiervoor slikken ze dan ook een paracetamol. Het slikken van paracetamol heeft nog een andere bijwerking als je een kater hebt. Als je namelijk een paracetamol slikt heeft je lever even de tijd nodig om dit te verwerken. Hierdoor wordt je hoofdpijn een stuk minder maar in de tussentijd heeft je lever niet de tijd gehad om de alchohol af te breken. Hierdoor stel je de kater dus alleen maar uit.

Eet vet in de ochtend

In de ochtend is een deel van de alcohol in je lichaam nog niet verteert. Door vet te eten in de ochtend kan je dit proces een klein beetje versnellen. Het vet dat je eet gaat namelijk tegen de maagwand zitten, hierdoor wordt de alcohol sneller en beter opgenomen waardoor het proces iets korter duurt.

Eetlepel suiker voor het slapen gaat

Dit klinkt misschien heel vies en raar maar het schijnt te helpen. Na het drinken van alcohol heeft je lichaam geen stimulans om energie aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je je slecht en energieloos voelt. Door het nemen van een eetlepel suiker heeft je lichaam glucose genoeg om je de volgende ochtend niet slecht te laten voelen.

 Vermijd pittig eten en drink cola

Je maag heeft na je nachtelijke avonturen al genoeg te verduren. Om dan ook nog pittig te gaan eten heeft je maag een dubbele dosis te verwerken. Het drinken van cola zorgt ervoor dat je maag rustig wordt. Cola neemt de misselijkheid weg maar drink het ook met mate, cola droogt namelijk uit. 

Hoe komt het dat je staat te tollen op je benen als je een glaasje te veel op hebt? Ooit wel eens gedacht dat het iets te maken zou kunnen hebben met je evenwichtsorgaan? Professor Kingma legt uit wat er in je evenwichtsorgaan gebeurd als je te veel alcohol in je bloed hebt en wat de beste remedie is tegen een kater.