Conny Schoenmakers en Wouter Nolen met Searoop.
Volledig scherm
Conny Schoenmakers en Wouter Nolen met Searoop. © Ernesta Verburg

Searoop: Limonadesiroop gemaakt van biologisch appelsap en duinkruiden

Ze glundert wanneer ze haar flessen Searoop, met haar fietsje verwerkt in het mooie etiket, laat zien. Conny Schoenmaker uit Burgh-Haamstede is geen onbekende in deze rubriek. Al jaren is ze bezig met het ontwikkelen van een siroop met kruiden uit de duinen. 

Veel Zeeuwse chef-koks koken er al mee. Maar het was de droom van Conny Schoenmaker om de siropen ook voor de consumentenmarkt te ontwikkelen. ,,Samen met Wouter Nolen van JB Diesch werkte ik de afgelopen twee jaar aan Searoop,  een biologische Zeeuwse limonadesiroop die nu in vier bijzondere smaken verkrijgbaar is. Ik plukte hiervoor de duinkruiden. Nick Sinke van Biosfeer uit Groede voegde er botanische kruiden eraan toe en zorgde voor de juiste blend” ,legt Schoenmaker uit.

Volgens Nolen geeft het biologische versgeperste appelsap extra smaak aan de siroop. ,,We hebben geen gebruikgemaakt van concentraat, dat proef je.”

 ,,Dat JB Diesch - bekend van de babbelaars en chocolade - met Conny in zee ging, is heel vanzelfsprekend; beiden maken we gebruik van Zeeuwse ingrediënten en wij hebben ingangen bij Zeeuwse (boerderij)winkels waar de Searopen nu ook in de schappen komen te staan.” Ze kozen voor de smaken Duindoorn, meidoorn, salie; Rozemarijn, citroenmelisse, tijm; Zwarte bes, lavendel, roos en Rabarber, zeevenkel, zeekraal. ,,Bijzondere smaken die lekker wegdrinken, naast dat ze heel geschikt zijn als alcoholvrij alternatief met (bruis)water. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijd” ,vertelt Schoenmakers trots. 

,,De Searopen hebben een echte afdronk, toch zit er 50 procent minder suiker in dan in andere siropen. Je kunt er ook lekkere dressings mee maken", vult Nolen aan. ,,Neem een scheut Searoop Zwarte bes, meng met wat olijfolie en sprenkel het eens over wat Zeeuwse veldsla.” 

Nog meer Zeeuws lekkers in deze video:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen