Sexy, een beetje ordinair maar toch stijlvol: deze koks trekken hun kleren uit voor goed doel
VideoTwaalf Nederlandse chef-koks en horecaondernemers trekken hun kleren uit voor een goed doel: hun collega's. Aan de blootkalender werkt ook de bekende kok Freek van Noortwijk mee. ,,Op deze unieke manier halen we geld op.”
Delen per e-mail
‘Bloot voor Brood’ heet de kalender voor 2021 die de horeca een steuntje in de rug moet geven. Van de opbrengst van de kalender, waarvan 4000 exemplaren worden gedrukt, willen de initiatiefnemers een potje maken voor horecaondernemingen in nood. Na aftrek van de kosten gaat de hele opbrengst naar de bedrijven die zich kunnen aanmelden op de site.
Freek van Noortwijk poseerde met ontbloot bovenlijf in zijn eigen restaurant Guts in Amsterdam. ,,Op deze unieke manier halen we geld op voor de horeca”, legt hij uit. Hij liet het zich geen twee keer zeggen, toen hij de kans kreeg om mee te doen. ,,Ik ga uit de kleren, maar niet geheel. Volgens mij wordt het allemaal niet te vulgair of ordinair maar wel stijlvol. Dat past natuurlijk perfect bij mij.” Nuancerend. ,,Een klein beetje ordinair. Maar wel stijlvol.”
Tekst gaat verder onder foto.
,,Bloot met een knipoog”, noemt Van Noortwijks collega Estée Strooker de kalender. De chef-kok van Restaurant ’t Amusement in Arnhem zegt ‘nooit zo preuts’ te zijn geweest, maar kan zich vinden in de keuze van de initiatiefnemers om het vooral ‘verleidelijk en sexy’ te houden. ,,Ik doe mee omdat ik het leuk vind. Ik sport veel, ben trots op mijn lijf en sta graag voor de camera.”
Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel is een van de Rotterdamse topkoks die voor het goede doel zijn koksbuis verruilt voor een adamskostuum. In zijn kielzog volgen tegelijk Fred Mustert van Fred, Mario de Ridder van Joelia en Jos Grootscholten van Perceel met wie Van Loo samen de Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior runt.
Hoe de mannen straks precies op de foto gaan, wisten zij vanochtend nog niet. Van Loo: ,,De fotoshoot moet nog plaatsvinden. De enige voorkennis die ik heb, is dat we vooraf onze schoen- en confectiemaat moesten doorgeven. Dus helemaal bloot gaan we wellicht niet. Misschien maar goed ook, want onze lijven kunnen zich moeilijk meten met het voorbeeld waarmee de maker ons over de streep trok: de eerder uitgebrachte ‘blootkalender’ van het afgetrainde Korps Mariniers.”
Tekst gaat verder onder foto.
Desondanks gingen de sterrenkoks, ‘met gezonde tegenzin', akkoord. ,,Laaiend enthousiast waren de mannen aanvankelijk niet", zegt Van Loo. ,,Maar nu het langzaam duidelijk wordt dat de horeca zijn deuren ook in de - normaal zo drukke - decembermaand gesloten moet houden, vonden we dat we de sector best een handje konden helpen. Met of zonder kleren. Al moet ik zeggen dat het een van de vreemdere verzoekjes was die dit jaar binnenkwam.”
Strooker, in 2011 op 20-jarige leeftijd de allereerste winnaar van MasterChef Nederland, vindt het wel een mooie kans. Ze kan nu mooi even laten zien dat er ook vrouwen zijn die in de keuken de scepter zwaaien. ,,Vrouwen in de rol van chef, dat zie je maar weinig in restaurants. Terwijl de chef heel goed een vrouw kan zijn. Mits je hard wil werken. Om iets te bereiken, moet je er volle bak voor gaan. En een grote bek, die kan je ook helpen. Haantjesgedrag hoort erbij. Ik doe daar zelf aan mee.”
Dit zijn alle maanden van het jaar:
1. PONG - Kees (eigenaar), Daan, Kai, Sieb
2. Five Brothers Fat - Stan, Jules, Mick (medewerkers)
3. Guts - Freek van Noortwijk
4. Gebrouwen Door Vrouwen -Tessel (eigenaresse), Do (eigenaresse), Ghislaine, Joske, Arlene
5. Bar BAUT - Michiel van der Eerde (chef en eigenaar)
6. Just Rotterdam - Justin Niessen (chef en eigenaar)
7. Chefs Table on Tour - Chefs Fred Mustert (twee sterren), Erik van Loo (twee sterren), Mario Ridder (een ster) en Jos Grootscholten (een ster)
8. Fico - vrouwelijke medewerkster
9. WT Urban Kitchen - Menno van der Pol (chef en eigenaar) en Norbert Zunnebeld (bedrijfsleider en eigenaar)
10. The Streetfood Club - Dolly (medewerkster)
11. Cali - Leonne (eigenaresse)
12. Restaurant ’t Amusement - Estee Strooker
De kalender, een initiatief van voedingsmarktplaats Foodl, is niet op tijd voor de Sint, maar wordt op 14 december geleverd dus ruim op tijd voor Kerst.
Twee jaar geleden ging Freek van Noortwijk met zijn vrouw naar Kenia voor haar bedrijf Return to Sender:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
risico's onderschat Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
Zo komt Heineken weer tot leven in Rotterdam
Veel mensen - ook toeristen - kennen Heineken vooral van de Experience in de hoofdstad. Terwijl de brouwerij Rotterdamse wortels heeft. Die krijgen nu een gezicht in het voormalige kantoor van de bierbrouwer in Crooswijk. Het museum (en vergadercentrum) krijgt naam Heineken's Beerlab. Het wordt de kroon op het werk van Stadsherstel Rotterdam, dat al 40 jaar vervallen gebouwen-met-een-verhaal opknapt en ze een publieke functie geeft. -
Koken & eten Ontslag McDonald's-medewerkster - die paar nuggets at na haar werk - was onterecht
Een medewerkster van een McDonald's-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Na een rechtszaak moet het fastfoodbedrijf de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Zo’n krokante Pekingeend van Chung, die wil je wel thuis op een opgewarmd flensje
Het nieuwe jaar biedt hoop, ook voor de horeca. Maar voorlopig mogen restaurants nog altijd geen gasten ontvangen. Bij restaurant Chung gaan ze in 2021 vol goede moed door met afhalen en bezorgen. Voor de Pollepel Thuis bestellen we er een ‘Pekingeend-menu’, met crunchy eendenhuid in zijdezachte flensjes.