Volledig scherm
© Shutterstock

Sint krijgt chocoladebier tijdens de intocht

Ter gelegenheid van de intocht van Sinterklaas komt Brouwerij Hoop met iets nieuws: bier met chocoladesmaak. 

De Zaanse Schoen is de naam van het bier die vanaf 17 november, de dag van de Sinterklaasintocht, verkrijgbaar is. ,,Het bier heeft een onmiskenbare smaak van cacao, zonder dat het te zoet is’’, zegt Olga Biere van Brouwerij Hoop. ,,Het bier heeft een licht geroosterde smaak.

Het gaat om een donker speciaalbier met 6 procent alcohol. ,,Dus een vriendelijk bier om te drinken. Speciaalbier is goed te combineren met eten. Ook met chocolade’’, vindt Biere. 

De Sint zelf mag het ook bier ook proberen. ,,Hij kan zo'n vloeibare chocoladeletter natuurlijk niet weerstaan”, zegt Biere.

Populair 

Het chocolade bier is alleen te koop bij speciaalzaken in Zaandam en de brouwerij zelf. Na de Sinterklaasdagen, wordt hetzelfde bier, maar dan in een ander jasje, verkocht onder de naam Winter warming Chocolate Porter. 

Speciaalbieren zijn nou eenmaal populair, volgens Biere. ,,Er wordt voldoende geëxperimenteerd in de wereld van bier.’’ Zo is ook deze smaak tot stand gekomen, en het beviel goed’’, aldus Biere. 

Dat speciaalbier populair is, bleek deze zomer in het jaarlijkse Nationale Bieronderzoek van de Nederlandse Brouwers. Nederlandse bierdrinkers blijken steeds vaker voor speciaalbier en alcoholvrije of -arme bieren te kiezen.

Vier op de vijf bierdrinkers geeft aan weleens te kiezen voor speciaalbier. Dit is een kleine stijging in vergelijking met vorig jaar (77 procent). Een belangrijke bevinding was dat consumenten steeds bewuster worden van het aanbod in bieren en ook bewuster kiezen. 

Wat eet jij vandaag? En heb je al een dessert in gedachten? Hier vind  je een recept van tiramisu van Hidde de Brabander: 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.