Slaap je slecht? Dat komt mogelijk door te veel knoflook in je gerecht
koken & etenSlaap je slecht of heb je vaak nachtmerries? Dit komt misschien door het eten van knoflook. Een slaapexpert en voedingsdeskundige leggen aan Laura Obdeijn uit hoe het zit.
Eén teentje, of twee? Doe maar geen, antwoordde iemand laatst op de vraag hoeveel knoflook er in de saus moest. ,,Dan lig ik vannacht zo te spoken en krijg ik last van nachtmerries.” Ik had het weleens eerder gehoord en een kleine zoektocht online leert me dat meer mensen het verband tussen deze smaakmaker en een onrustige nacht leggen. Ga je slechter slapen van knoflook?
Irriterende maagsappen
,,Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaan. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken”, zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Je wilt het lichaam juist niet onnodig actief maken als je gaat slapen, zegt voedingsdeskundige Ralph Moorman. ,,Het is daarom best gek dat we knoflook vaak in ons avondeten stoppen.” Er wordt zelfs onderzocht of knoflook een zogenoemde activator is, zegt hij. ,,Van koffie weten we precies hoe het werkt en dat het een activerend effect heeft. Bij knoflook zien onderzoekers hetzelfde mechanisme, maar een verklaring hiervoor is er nog niet.”
Dat je echt nachtmerries kunt krijgen van knoflook, daar heeft Hofman niet eerder van gehoord. Maar ze kan wel een verklaring bedenken. ,,De nachtmerries komen waarschijnlijk niet door de knoflook, maar door het moment van wakker worden. Slaap je onrustig en word je net wakker na je diepe remslaap, ook wel droomslaap genoemd, dan kun je je die droom of nachtmerrie herinneren. Een nachtmerrie blijft je altijd wat langer bij.”
Knoflook = koffie
Komt dit je allemaal niet bekend voor? Dat kan kloppen. Lang niet iedereen is gevoelig voor knoflook. Het is net als met koffie, zegt Moorman. ,,Sommigen kunnen om elf uur ’s avonds een kop drinken en gaan zonder problemen slapen, anderen liggen de hele nacht wakker. Met knoflook is het net zo: niet iedereen kan ’s avonds tenen knoflook in de zalm aan.”
Wel geldt voor iedereen dat voeding in het algemeen invloed heeft op hoe je slaapt. Ook kruiden, bijvoorbeeld, trekt niet elke maag even goed. En van alcohol is bekend dat je er goed van inslaapt, maar dat het juist op een later moment opspeelt, zegt Hofman. Banaan daarentegen bevat magnesium, dat volgens haar – even afgezien van de suiker die er ook in zit – de slaap juist positief beïnvloedt. Een zware maaltijd met veel vet, eiwitten en koolhydraten is eigenlijk altijd funest voor de slaap. ,,Er moet dan nog te hard gewerkt worden.”
Ben je dol op knoflook, maar heb je ook af en toe moeite met slapen, dan is het de moeite waard om uit te zoeken of het met elkaar te maken heeft, zegt Moorman. ,,Let na het eten ’s nachts goed op wat er gebeurt en bepaal dan zelf hoeveel je kunt hebben. Voor sommigen is het eten van knoflook het gebrek aan slaap misschien niet waard.”
Gebruik je thuis vaak knoflook in de keuken en gaat het pellen je niet snel genoeg? Zie hier hoe je snel knoflook kunt pellen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUMKoken & eten
Marijke (36) raakte twintig jaar geen vlees aan en is nu verslingerd aan de jacht
Na ruim twintig jaar geen vlees te hebben aangeraakt, raakte Marijke Ottema (36) verslingerd aan het jagen. ‘Het proces van doden, villen, klaarmaken en opeten is heel speciaal.’ -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’ -
video
Dat is een mooie tas van Chanel! O nee, het is een taart van Gaby
Gaby Akkrum maakt taarten die extreem veel lijken op iets anders. Een tasje bijvoorbeeld of een blok beton met planten. De ondernemer haalt haar inspiratie van social media.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Koken & Weten21
Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kunt afblijven, moeten alle alarmbellen afgaan
De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag zo’n 114 gram suiker binnen. Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kan afblijven, moeten er alarmbellen afgaan. En het is sowieso goed voor je gezondheid om te minderen. Hoe kan je jouw suikerverbruik met succes verminderen?