Slecht eetgedrag van je kind: ‘Sorry ouders, het ligt echt aan de opvoeding’
VideoEten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. In deze aflevering: ligt het eetprobleem van het kind dan toch bij de ouders?
Delen per e-mail
,,Nee, ik ga echt niets eten’’, zegt zoonlief van de familie Van Rossum, een van de families die wordt gevolgd voor de serie Mag Ik Van Tafel? van deze krant en 24Kitchen. ,,Omdat?’’, vraagt zijn vader. ,,Omdat het er super smerig uitziet.’’ De familie Van Rossum is ervan overtuigd dat ze alles hebben geprobeerd om hun moeilijk etende zoon te laten eten, of op z’n minst proeven.
Met duidelijke tegenzin schept de jongen tijdens het diner een beetje paella op zijn bord. Daarnaast dezelfde hoeveelheid kaas. Maar ook die smaakt niet zoals hij had gehoopt. Zijn vader verplicht hem om een hapje te nemen, ‘anders morgen de hele dag geen telefoon’. De jongen haalt zijn schouders op: ,,Maakt mij niet uit.’’
Kinderen, net als de ouders, raken de kluts kwijt
,,Het hele ABC van het opvoeden hebben we geprobeerd: het afpersen, bedreigen en chanteren. Geen van alle heeft gewerkt’’, vertelt vader Van Rossum in het programma. Zijn vrouw voegt toe: ,,Belonen ook niet.’’
De kluts kwijt
En daar zit vaak het probleem, volgens psychologe Tischa Neve. Zij staat de zes families bij met psychologisch en opvoedkundig advies. Ouders hebben het idee dat ze alles hebben geprobeerd en dat niets meer helpt. Neve: ,,De ene keer ben je positief, de andere keer streng. De volgende keer geef je straf en dan geef je een keer toe omdat je geen zin hebt. Dat is dus precies waarom we niet meer weten wat werkt. Kinderen, net als de ouders, raken de kluts kwijt.’’
De moeder van de familie Aartsma is juist bezig met positieve bekrachtiging: continu benoemen wat ze positief vindt aan het eetgedrag van haar zoon. Of het moeilijke eetgedrag van haar zoon mogelijk door haar opvoeding is ontstaan? Daar heeft ze nog nooit echt goed over nagedacht. ,,Hij is eigenlijk altijd al een moeilijke eter geweest.’’
Ligt het aan de opvoeding?
De buurt waar ze wonen speelt ook een rol, vertelt ze. ,,We wonen in een heel sociale straat, eigenlijk een inloop van zeven huizen. Dus hij loopt naar de ene buurman en dan krijgt hij een snoepje, dan gaat hij naar de andere buurvrouw en van haar krijgt hij weer wat kauwgom. En ik zit met een kind dat veel te veel suiker binnenkrijgt en daarna nog moet eten’’, legt ze uit. ,,Heel slecht dit, dat ik de buurt de schuld geef.’’
Ook de familie Jessurun weet niet waardoor het eetgedrag van hun zoon is ontstaan. ,,Ik weet het niet, want eerst at hij gewoon alles.’’ De moeder van familie Van Rossum denkt dat de opvoeding wel invloed heeft gehad: ,,Misschien zijn we vanaf het begin al te dwingend geweest, waardoor hij nu zijn hakken in het zand heeft gezet.’’
Sorry ouders
Het karakter van het kind speelt natuurlijk mee, vertelt Neve. Daarbij zijn er gevallen dat er ook echt iets aan de hand is met het kind waardoor het eten heel slecht verloopt. ,,Maar: sorry ouders, in veel gevallen ligt het toch ook echt aan ons en onze manier van hoe we ermee omgaan’’, vertelt de psychologe.
Het is belangrijk om mee te gaan met de ontwikkeling van het kind. Kinderen veranderen en tijden veranderen, zegt Neve. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd te kijken naar de gemaakte afspraken en of er nieuwe afspraken nodig zijn. ,,Kinderen van 4 jaar en ouder kun je daar heel goed bij betrekken: hoe maken we het eten gezelliger en wat worden onze nieuwe afspraken?’’
Bekijk hier eerdere afleveringen van de serie Mag ik van tafel? terug:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
PREMIUM
5 tips Met deze vijf tips van een sommelier weet je welke wijn bij het thuisdiner hoort
Het in eigen huis uit eten gaan wordt met de persoonlijke wijn-spijscombinaties van thuis-sommelier Ton Ververs (61) uit Waddinxveen een echte beleving. ,,Bij een perfect diner hoort een goede wijn.” -
PREMIUM
Laat je niet tegenhouden door de kou: buiten sporten is mentaal én fysiek goed voor je
Laat de kou je niet tegenhouden want buiten sporten is juist nu goed voor je lijf. Sportarts Tom Brandon van ziekenhuis Isala in Zwolle trekt je over de streep.
-
Video Zorgen om kind dat te weinig eet? ‘Een gewoon kind hongert zichzelf echt niet uit’
Eten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. Houd bijvoorbeeld een eetdagboek bij. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Koken & eten Eten weigeren, uitspugen: het gebeurt aan tafel bij de meeste gezinnen
Lekker lang tafelen met een goed gesprek is voor gezinnen met kleine kinderen zeer uitzonderlijk, zo niet onmogelijk. Aan de meeste keukentafels is het heibel, blijkt uit onderzoek. ,,Een stukje dan. Of zes omdat je zes bent. Nee? Zal ik pannenkoeken maken dan?’’